Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding

Zakelijke mededeling: Deze low carb-recepten kun je maken met havermout

Algemeen

Havermout is één van de ingrediënten uit de Schijf van Vijf Het is extreem gezond, wat onder meer komt doordat het een volkoren graanproduct is. Volkoren producten zullen het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Hoe je havermout klaarmaakt heeft hier natuurlijk wel effect op, terwijl de andere ingrediënten die je eraan toevoegt van invloed zijn op hoe gezond het daadwerkelijk is. 

Gelukkig kun je met havermout allerlei low carb recepten maken die zonder twijfel gezond zijn. In dit artikel vind je daar een paar voorbeelden van. 

Bananenbrood met havermout

Zo zou je een bananenbrood met havermout kunnen maken. Dit recept is bedoeld voor 8 pakjes en het zal ruim drie kwartier duren om het brood te creëren. Je hebt hiervoor natuurlijk wel wat ingrediënten nodig, te weten 100 gram havermout, 3 eieren, 3 rijpe bananen, 50 gram gehakte walnoten, 2 eetlepels gesmolten kokosolie en een halve theelepel vanille-extract. In principe kun je ook nog een beetje roomboter aan een plakje bananenbrood toevoegen, erg lekker! Nadat je alle benodigdheden in huis hebt gehaald kun je beginnen met het maken van je bananenbrood met havermout. Eerst moet je de oven voorverwarmen op 175 graden. Pak vervolgens de bananen fijn en mix ze met de walnoten, kokosolie en vanille-extract. De eieren moet je loskloppen in een kom, waarna je hier de havermout en het bananenmengsel aan toe kunt voegen. Mix dit tot een glad beslag, wat je vervolgens in een cakevorm kunt gieten. Het bananenbrood met havermout moet je dan ongeveer 30 tot 40 minuten bakken in de voorverwarmde oven. P

Pannenkoeken met havermout

Naast bananenbrood is het ook mogelijk om met havermout pannenkoeken te bakken. Dit zijn koolhydraatarme exemplaren die alsnog zeer voedzaam zijn, wat komt door de havermout. Om deze pannenkoeken te kunnen maken moet je eerst wel wat ingrediënten in huis halen, namelijk 100 gram havermout, 150 milliliter sojamelk, 2 eieren en een snufje zout. Dit is over het algemeen genoeg voor 1 persoon. Maak je pannenkoeken voor het hele gezin? Haal dan dus meer van de ingrediënten in huis. Vervolgens kun je beginnen met de eerste stap van het bakproces. Dit bestaat uit het loskloppen van de eieren in een kom met behulp van een garde. Vervolgens voeg je het zout hieraan toe, terwijl je de havermout en sojamelk ook beetje bij beetje toevoegt. Mix dit samen tot een egale massa. Je kunt dan een pan heet laten worden op het fornuis, waar je een beetje olie in doet. Je bent dan klaar om te beginnen met het bakken van de pannenkoeken in de pan. 

Havermoutpap met noten en kokos

Daarnaast kun je natuurlijk ook een havermoutpap maken, waarmee je de dag goed zult beginnen. Je kunt hier noten en kokos aan toevoegen voor extra goede vetten, terwijl het alsnog maar 15 gram koolhydraten zal bevatten. Om 1 havermoutpap te maken zul je de volgende ingrediënten moeten kopen bij een supermarkt: 40 gram havermout, 100 milliliter sojamelk, 1 eetlepel walnoten en 1 eetlepel kokosrasp. De sojamelk mag je trouwens ook vervangen voor haver- of rijstmelk. Nadat je deze benodigdheden in huis hebt kun je beginnen met het maken van de havermoutpap waar je ook noten en kokos in zult doen. Dit proces is gelukkig hartstikke zeer eenvoudig. Je moet namelijk eerst en steelpannetje op het vuur zetten. Hierin moet je de havermout met de melk aan de kook brengen. Vervolgens laat je dit circa 5 minuten zachtjes doorkoken. De havermoutpap is dan in principe klaar, al moet je het natuurlijk nog wel garneren met de noten en het kokos.

Logo
Afbeelding
Woud aan gele borden langs Boxtelse wegen Gemeente Boxtel 12 uur geleden
Logo
Afbeelding
Agterblijvers vieren 6 keer 11 jaar op z'n Duits Verenigingen 18 uur geleden
Afbeelding
Buurtbus Esch verwelkomt 600.000e passagier Verenigingen 19 uur geleden
Afbeelding
DVG deelt punten broederlijk met Wilhelmina Sport 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
ODC incasseert het meest in Rabo Club Support Verenigingen 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Je kunt hier op elk gewenst niveau tafeltennissen' Sport 22 uur geleden
Logo
Afbeelding
Raadsleden enthousiast over 'zorgbuurthuis', maar waar? Politiek 27 nov., 17:25
Afbeelding
MEP herfstkampioen na winst op medekoploper Sport 27 nov., 15:46