Het Meierijse cultuurlandschap staat onder druk nu steeds meer populierenbossen verdwijnen. Plantacties moeten de teruggang van de populier stoppen. (Archieffoto Brabants Centrum).
Het Meierijse cultuurlandschap staat onder druk nu steeds meer populierenbossen verdwijnen. Plantacties moeten de teruggang van de populier stoppen. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Brabants Centrum

Populieren bijna gratis af te halen in Liempde

Algemeen Liempde (c) Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Gemonde (c) Boxtel Oost (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Populieren zijn landschapsbepalende bomen in de Meierij. Maar de oppervlakte aan peppelbossen neemt volgens Populierenwerkgroep Het Groene Woud af en ook de typerende wegbermbeplanting verdwijnt steeds meer. Om de aanplant van de klompenmakersbomen te stimuleren, houdt Populierenwerkgroep Het Groene Woud weer haar jaarlijkse plantactie.

In samenwerking met stichting Natuurprojecten Liempde kan de werkgroep ook dit jaar bijna gratis populieren aanbieden. De betrokken gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best en Boxtel ondersteunen de actie.

Tot 15 februari kunnen inwoners uit die gemeenten die op zoek zijn naar populieren, zich melden bij Rien van de Laar, telefoonnummer (0411) 63 13 32 of via e-mailadres rienvdlaar@hotmail.com.

Degenen die bomen willen bestellen, moeten het aantal gewenste bomen aangeven, het adres waar de peppels geplant worden en hun telefoonnummer. De planning is dat de planters rond 1 maart hun bomen op kunnen komen halen.

De actie dient om het cultuurhistorische landschap van de Meierij in stand te houden. Rijen ondenkbaar ijle populieren die als hoge pluimen aan de einder staan, horen daar onlosmakelijk bij. De werkgroep hoopt dat met name eigenaren van gronden langs lanen en wegen reageren op de aanplantactie. Ze probeert vooral ook aandacht te geven aan oude populierenklonen. Belangstellenden met een specifieke voorkeur voor een bepaalde kloon, bijvoorbeeld Marilandica of Robusta ,kunnen dit aangeven bij hun bestelling. Hoewel de werkgroep niet kan garanderen dat alle specifieke bomen kunnen worden geleverd, probeert ze dit wel te regelen.

KLOMPEN

Dat juist in deze streek van oudsher veel populieren staan, is niet vreemd. De peppel deed en doet dienst als windscherm voor boerenerven en klompenmakers gebruikten het hout om hun ambachtelijke schoeisel van te maken. Populierenhout is tamelijk zacht en licht van gewicht. Voor de bouw is het niet geschikt, wel voor het produceren van kratten, kistjes, triplex, papier, lucifers en klompen dus. Liempde was lang een echt klompendorp met tal van ambachtslieden die zich met het populierenhout bezighielden.

De boomsoort is familie van de wilg en gedijt goed in vochtig gebied, zoals De Geelders.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 1 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 2 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 3 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 18 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 19 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 20 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 22 uur geleden