Horecamedewerkers van De Rechter aan de slag in de zorg
Algemeen Ondernemen & Werken (c) Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)Een zelfgemaakt kopje soep met vers brood tijdens de lunch, ’s avonds een diner met een stoofpotje en rode kool. Dat serveert Suzan van der Steen komende week aan een groep bewoners van zorgcentrum Sint-Joris in Oirschot. De souschef van De Rechter verruilt de keuken van het Boxtelse restaurant tijdelijk voor een baan in de zorg. En dat doet ze samen met ruim twintig collega’s.
,,Morgen (woensdag - red.) is mijn eerste werkdag dus ik ben heel benieuwd”, vertelde Suzan deze week daags voordat ze parttime aan het werk ging in Sint-Joris. ,,Gisteren hebben we een rondleiding gehad en hebben we gemerkt dat het zorgpersoneel blij is met onze komst. Wij zijn de extra handen die zo hard nodig zijn.”
Samen met Rik Mimpen, ook souschef bij De Rechter, gaat ze in de keuken van het Oirschotse zorgcentrum werken. ,,Vanaf volgende week stellen we elke dag zelf de menu’s samen. De bewoners zijn gewend aan Hollandse kost, dus die gaan we elke dag vers maken. Nu krijgen ze vanwege tijdgebrek meestal vooraf bereide maaltijden.”
Suzan zal met Rik meer taken op zich nemen. ,,We gaan helpen bij het afruimen van de tafels, het opmaken van de bedden en natuurlijk een praatje maken.” De reguliere zorgtaken blijven voorbehouden aan het personeel van Sint-Joris.
GEEN AFHAALMAALTIJDEN
Eigenaar John van de Langenberg van De Rechter vertelt dat hij na lang wikken en wegen heeft besloten per 30 november te stoppen met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Die keuze heeft de Boxtelse horecaondernemer ook gemaakt in zijn twee andere bedrijven: grand café Le Verre in Schijndel en restaurant De Zwaan 1623 in Oirschot. ,,De drie restaurants zijn al een tijdje dicht en het ziet er niet naar uit dat we de deuren weer snel kunnen openen.”
Geïnspireerd door collega-horecaondernemers in Breda besloot Van de Langenberg zijn vaste personeelsleden een tijdelijke baan in de zorg aan te bieden. ,,In totaal 22 medewerkers hebben via de Nationale Zorgklas een online cursus gevolgd.” Zijn personeel gaat ook buiten Oirschot aan de slag. ,,Twee medewerkers gaan tijdelijk werken bij een bakker in Veghel, anderen zijn een poosje gedetacheerd bij Albert Heijn in Boxtel.”
VRIJ MET KERSTMIS
John legt uit dat het aanbieden van afhaalmaaltijden in coronatijd nauwelijks rendabel is. ,,Nu de zorg schreeuwt om mensen, is het beter dat wij de deuren sluiten en onze mensen tijdelijk inzetten in die sector.” De horecaondernemer geeft aan dat hij zijn plan eerst aan de medewerkers heeft voorgelegd. ,,Ze reageerden allemaal positief en zijn blij dat ze de zorg een beetje kunnen ontlasten.” Hij vervolgt: ,,Onze drie zaken gaan dit kalenderjaar niet meer open, wat het kabinet half december ook besluit. Mijn inschatting is dat we niet eerder dan half januari 2021 weer iets kunnen gaan doen.”
,,Ik ben blij dat ik na een paar weken thuis zitten weer aan de slag kan”, gaat souschef Suzan verder. ,,De werktijden zijn wel heel anders”, zegt de Boxtelse. ,,Ik ga drie dagen werken van tien tot zes, terwijl ik bij De Rechter natuurlijk vooral ’s avonds werk. Weet je wat leuk is? Ik heb voor het eerst in tien jaar vrij met Kerstmis. En wat ik ga doen? Lekker koken natuurlijk!”