Souschefs Suzan van der Steen en Rik Mimpen verruilen hun werkplek in restaurant De Rechter in Boxtel voor de keuken van zorgcentrum Sint-Joris in Oirschot. Ze helpen een handje in de door corona overbelaste zorg.
Souschefs Suzan van der Steen en Rik Mimpen verruilen hun werkplek in restaurant De Rechter in Boxtel voor de keuken van zorgcentrum Sint-Joris in Oirschot. Ze helpen een handje in de door corona overbelaste zorg. Foto: Peter de Koning

Horecamedewerkers van De Rechter aan de slag in de zorg

Algemeen Ondernemen & Werken (c) Zorg & Welzijn (e) Nieuws (c)

Een zelfgemaakt kopje soep met vers brood tijdens de lunch, ’s avonds een diner met een stoofpotje en rode kool. Dat serveert Suzan van der Steen komende week aan een groep bewoners van zorgcentrum Sint-Joris in Oirschot. De souschef van De Rechter verruilt de keuken van het Boxtelse restaurant tijdelijk voor een baan in de zorg. En dat doet ze samen met ruim twintig collega’s.

,,Morgen (woensdag - red.) is mijn eerste werkdag dus ik ben heel benieuwd”, vertelde Suzan deze week daags voordat ze parttime aan het werk ging in Sint-Joris. ,,Gisteren hebben we een rondleiding gehad en hebben we gemerkt dat het zorgpersoneel blij is met onze komst. Wij zijn de extra handen die zo hard nodig zijn.”

Samen met Rik Mimpen, ook souschef bij De Rechter, gaat ze in de keuken van het Oirschotse zorgcentrum werken. ,,Vanaf volgende week stellen we elke dag zelf de menu’s samen. De bewoners zijn gewend aan Hollandse kost, dus die gaan we elke dag vers maken. Nu krijgen ze vanwege tijdgebrek meestal vooraf bereide maaltijden.”

Suzan zal met Rik meer taken op zich nemen. ,,We gaan helpen bij het afruimen van de tafels, het opmaken van de bedden en natuurlijk een praatje maken.” De reguliere zorgtaken blijven voorbehouden aan het personeel van Sint-Joris.

GEEN AFHAALMAALTIJDEN

Eigenaar John van de Langenberg van De Rechter vertelt dat hij na lang wikken en wegen heeft besloten per 30 november te stoppen met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Die keuze heeft de Boxtelse horecaondernemer ook gemaakt in zijn twee andere bedrijven: grand café Le Verre in Schijndel en restaurant De Zwaan 1623 in Oirschot. ,,De drie restaurants zijn al een tijdje dicht en het ziet er niet naar uit dat we de deuren weer snel kunnen openen.”

Geïnspireerd door collega-horecaondernemers in Breda besloot Van de Langenberg zijn vaste personeelsleden een tijdelijke baan in de zorg aan te bieden. ,,In totaal 22 medewerkers hebben via de Nationale Zorgklas een online cursus gevolgd.” Zijn personeel gaat ook buiten Oirschot aan de slag. ,,Twee medewerkers gaan tijdelijk werken bij een bakker in Veghel, anderen zijn een poosje gedetacheerd bij Albert Heijn in Boxtel.”

VRIJ MET KERSTMIS

John legt uit dat het aanbieden van afhaalmaaltijden in coronatijd nauwelijks rendabel is. ,,Nu de zorg schreeuwt om mensen, is het beter dat wij de deuren sluiten en onze mensen tijdelijk inzetten in die sector.” De horecaondernemer geeft aan dat hij zijn plan eerst aan de medewerkers heeft voorgelegd. ,,Ze reageerden allemaal positief en zijn blij dat ze de zorg een beetje kunnen ontlasten.” Hij vervolgt: ,,Onze drie zaken gaan dit kalenderjaar niet meer open, wat het kabinet half december ook besluit. Mijn inschatting is dat we niet eerder dan half januari 2021 weer iets kunnen gaan doen.”

,,Ik ben blij dat ik na een paar weken thuis zitten weer aan de slag kan”, gaat souschef Suzan verder. ,,De werktijden zijn wel heel anders”, zegt de Boxtelse. ,,Ik ga drie dagen werken van tien tot zes, terwijl ik bij De Rechter natuurlijk vooral ’s avonds werk. Weet je wat leuk is? Ik heb voor het eerst in tien jaar vrij met Kerstmis. En wat ik ga doen? Lekker koken natuurlijk!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 3 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 5 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 7 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 8 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 9 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 11 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30