Afbeelding
Foto:

Rondleiding Sint-Petrusbasiliek

zaterdag 25 mei 2024 14:00 tot 15:30

De geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek in het centrum van Boxtel voert terug tot de 13e eeuw. Daags voor de Heilig Bloedprocessie, zaterdag 25 mei, wordt en rondleiding gegeven door de laatgotische kruiskerk. Die start om 14.00 uur op het kerkpleintje.

Door het Bloedwonder in 1380 werd Boxtel een bedevaartplaats. Het grote aantal pelgrims was aanleiding tot de bouw van de huidige laatgotische kruiskerk. Het interieur is gedecoreerd met kleurige glas-in-loodramen en sierlijke beelden. Het monumentaal Smits-orgel uit 1842 is internationaal bekend. In 2012 kreeg de kerk de eretitel ‘basiliek’, een pauselijke status. 

Tijdens de rondleiding wordt verteld over het ontstaan van het gebouw, de torenhal, de toren en de gewelven. Maar ook het kerkhof, de reformatie, de gijzelkamer, het Bloedwonder en de Mariakapel komen aan bod. Er kunnen maximaal twintig deelnemers meedoen aan de rondleiding, aanmelden kan via info@heilighartparochie.nl.

Locatie