Matz Kemna (rechts) overhandigt namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven.
Matz Kemna (rechts) overhandigt namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven. Foto: eigen collectie.

Schooltoernooi rugby

woensdag 15 mei 2024 15:00 tot 17:00

Rugbyclub Ducks heeft vorige week vijf gymzalen in de gemeente Boxtel voorzien van gloednieuwe rugbymaterialen. Daarnaast leren ervaren trainers gymdocenten en buurtsportcoaches spelvormen aan waarmee zij kinderen basisbeginselen van de sport kunnen bijbrengen. En er is 15 mei een scholentoernooi.

De vereniging schonk ballen in twee maten, tags (een soort linten -red) en andere oefenmaterialen. ,,Een cadeau van onze club van honderd”, legt Björn van Beek namens Ducks uit. Met de spullen kunnen basisschoolleerlingen tijdens de gymlessen tag rugby spelen, een contactloze variant van de oer-Britse sport. Tackelen mag niet, wel mogen de spelers degene die met de bal loopt, van zijn of haar lint beroven. Als dat gebeurt, moet het kind de bal weggooien, liefst naar een medespeler uiteraard, en achteruit, zoals dat gaat bij rugby.

Van Beek: ,,We hebben twee weken gymlessen verzorgd op basisscholen in Boxtel en Liempde, in samenwerking met Buurtsport en het bedrijf Sport Approved, dat veel rugbyclinics geeft. De leerlingen waren erg enthousiast. Met de nieuwe materialen kunnen ze verder kennismaken met onze sport.”

SCHOLENTOERNOOI

Om de kinderen nog enthousiaster te maken en te laten rugbyen op een echt veld, is er woensdag 15 mei van 15.00 tot 17.00 uur een scholentoernooi in sportpark Den Wielakker. Teams van acht deelnemers strijden om de Rugby Cup 2024. Inschrijven kan per team, maar mag ook individueel en kan tot en met 8 mei via www.rcducks.nl.

De acties dienen om jeugdleden te werven en de teamsport meer bekendheid te geven onder kinderen.

Van Beek: ,,Rugby is lekker fysiek: rennen, stoeien, rollen, schoppen, vangen, alles zit erin. Kinderen worden er sterker van en ontwikkelen sociale vaardigheden. Ze kunnen hun energie volop kwijt. Kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie en snelheid nemen toe.”

Het is ook niet zo, vervolgt hij, dat alleen grote, brede en sterke mannen en vrouwen de sport beoefenen. Er is plek voor iedereen. Een centrale verdediger bij het voetballen is vaak zwaarder gebouwd dan een linksbuiten of een centrumspits. Bij rugby werkt het net zo.

LANGE TERMIJN

De Boxtelse vereniging beperkt de campagne niet tot dit voorjaar. Structurele groei heeft tijd nodig. Van Beek: ,,Op de lange termijn, over tien jaar, is ons doel jaarlijks vijf junioren door te laten stromen naar de senioren. Om dat voor elkaar te krijgen is aanwas nodig. Daar zetten we ons voor in.”

Locatie