Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden. Foto: Albert Stolwijk.

Dorpswandeling

zondag 21 april 2024 10:00

Fraai gerestaureerde boerderijen. Karakteristieke straatjes. Historische bolakkers. De cultuurhistorische wandeling Liempde: goed bewaard maar toch springlevend, toont het dorp en de omgeving in al zijn glorie. Meelopen met de gratis rondleiding kan zondag 21 april om 10.00 uur.   

Op het snijpunt van wegen die verschillende buurtschappen verbonden, werd in 1787 het raadhuis in Liempde gebouwd. Langs deze doorgaande wegen ontstonden diverse herbergen die onderdak boden aan reizigers en hun paarden. Het Concordiapark en de directe omgeving zijn anno 2024 een beschermd dorpsgezicht. Dat geldt ook voor de Kapelstraat en het Tooseplein, dat na een grote brand in 1864 opnieuw werd ingericht. En terwijl elders bolle akkers rond het dorp zijn volgebouwd, zijn deze in Liempde bewaard gebleven. 

Over dit alles gaat de cultuurhistorische wandeling, die zondag 21 april om 10.00 uur start vanaf bezoekerscentrum Den Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Deelnemers krijgen een kop koffie of thee na afloop. De tocht kan gecombineerd worden met een bezoek aan museum De Kleuskes aan de Oude Dijk 21,  dat ’s middags is opengesteld.

Locatie