Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Lezing: Peinture Bogaerts

zondag 14 april 2024 14:00 tot 15:30

MuBo-gids Harrie van den Berg vertelt zondag 14 april vanaf 14.00 uur alles over het Boxtelse bedrijf Kunstinrichtingen Peinture Bogaerts. Eind negentiende en begin twintigste eeuw startten bekende Boxtelse kunstschilders zoals Jan Kruijsen, Pierre Janssen en Franz Knirsch hun carrière bij de onderneming.

Het bedrijf dat van 1891 tot 1938 in Boxtel was gevestigd, werd geleid door de vier broers Bogaerts. Zij maakten gebruik van de patenten van hun vader, de Bossche drukker en uitgever Henri Bogaerts, een van de voormannen van de katholieke emancipatie in de jaren zestig en zeventig van de negentiende eeuw. Diens drukkerij ging in 1884 door financieel wanbeleid failliet waarna ‘pa’ Bogaerts verder ging met grafische technieken. Hij ontdekte en patenteerde een methode om met fotografie een afbeelding vast te leggen op canvas. Deze wordt daarna met olieverf overgeschilderd en is bijna niet van een origineel schilderij te onderscheiden. 

Zijn zonen begonnen daarop in Boxtel het bedrijf waar duizenden portretten en reproducties van uitzonderlijke kwaliteit werden vervaardigd. Kunstschilders Kruijsen, Janssen en Knirsch begonnen er ook hun loopbaan met het overschilderen van de afbeeldingen. In MuBo hangt een portret van deken Van Gennip dat bij Peinture Bogaerts is vervaardigd.

Locatie