Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Brabants Centrum bouwt leden-app

Algemeen

Met een app die Brabants Centrum volgend jaar lanceert, ontstaan meer mogelijkheden voor lokale onderzoeksjournalistiek, discussie én inbreng van leden. Het digitale platform wordt mede ontwikkeld dankzij financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Marianne van der Sloot, sinds anderhalve maand CDA-gedeputeerde en opgegroeid in Boxtel, overhandigde vanochtend een subsidiebeschikking van 22.500 euro aan de stichting, inclusief een vergrootglas. ,,Zodat je de gemeente onder de loep kan nemen", glimlachte ze.

De journalisten en overige medewerkers van de Boxtelse nieuwsstichting maakten eerder deze zomer een sprongetje toen bekend werd dat de provincie hun subsidieverzoek voor de app honoreert. Gedeputeerde Staten trokken 90.000 euro uit

voor projecten ter bevordering van lokale onderzoeksjournalistiek. Brabants Centrum ontving de maximale bijdrage. Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Ik zie de app als een innovatief plan waarmee een relatief kleine redactie maximaal versterkt kan worden."

BC-directeur Henk van der Zee: ,,Onafhankelijke journalistiek is essentieel voor het goed functioneren van een democratie. Het belang ervan wordt in Nederland én in Boxtel zwaar onderschat, zowel door inwoners als politici. Dat we dit al 75 jaar doen, met meerdere redacteuren, is uniek. Ik ben blij dat de provincie onze onafhankelijke functie waardeert."

DIEPGRAVEND ONDERZOEK

Stichting Brabants Centrum heeft vijf fulltime journalisten in dienst en werkt daarna samen met meerdere freelancers, zowel op gebied van beeld als tekst. Dat is veel voor een lokale nieuwskrant, maar met gemiddeld twintig redactiepagina's per week is deze bezetting ook nodig. Het kost de organisatie flink wat kruim als één journalist op een diepgravend onderzoek wordt gezet.

Bovendien zijn redacteuren veelal geen specialisten in bijvoorbeeld verkeer, veehouderij, woningbouw, zorg, financiën en opvoeding. Terwijl deze zaken juist nu ontzettend van belang zijn in onze gemeenschap. Denk aan de discussies omtrent aanpak van stikstofuitstoot, Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, gigantische tekorten in de jeugdzorg of huisvesting voor starters, arbeidsmigranten, spoedzoekers, et cetera.

Brabants Centrum prijst zich gelukkig met leden die van dergelijke zaken wel veel verstand hebben. En dat is precies waarom deze app gelanceerd wordt: hiermee wordt het eenvoudiger om hen te betrekken bij de journalistieke producties. De opzet is dat gebruikers van de app bij kunnen dragen bij het uitspitten van maatschappelijke dossiers, zaken aandragen die zij het onderzoeken waard vinden én dat het een interactief platform wordt.

Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Fake news komt in ons land voor, maar ook in de rest van de wereld. Met goed onderzoek kan dat worden bestreden. Het is belangrijk wat er in de app komt: onafhankelijk nieuws dat klopt. Het is goed als een lokaal medium overheidsbesturen onder de loep neemt. Oók voor de bestuurders zelf om scherp te blijven."

EXCLUSIEF VOOR LEDEN

De app moet een lokaal alternatief bieden voor sociale media als Facebook of Instagram. Leden van Brabants Centrum krijgen exclusief toegang. Gebruikers kunnen zelf berichten plaatsen, reageren en vragen stellen aan elkaar en aan de redactie. Zoiets als waar nu de rubriek Vrije Tribune (voor ingezonden brieven) voor wordt gebruikt. Zo'n platform voor discussie en debat heeft de krant niet online. In plaats daarvan zijn mensen aangewezen op sociale media.

Tekst: Pål Jansen | Foto: Albert Stolwijk
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 4 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 5 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 6 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 7 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 9 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 11 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 12 uur geleden