Van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught. Foto: gemeente Boxtel | Peter de Koning.

Boxtel is twee ridders en drie leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker

Algemeen

Vijf mensen uit het verspreidingsgebied van deze krant ontvingen vanochtend een koninklijke onderscheiding. Tijdens de nationale lintjesregen, daags voor Koningsdag, werden Rob Janssen en Gerrit van der Zalm benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Frank de Bont, Jan van Lierop en Maria Smeltink mogen zich voortaan lid in de zelfde orde noemen.

De verdiensten van de twee ridders, beiden woonachtig in Boxtel, liggen vooral buiten de gemeentegrenzen. Rob Janssen kreeg de versierselen dan ook uitgereikt in Vught, waar hij onder meer bestuursfuncties bekleedde bij hockeyclub MOP en een woningcorporatie. Daarnaast zette hij zich als vrijwilliger in voor de openbare bibliotheek en het internationaal vocalistenconcours in Den Bosch. Momenteel is hij penningmeester van het Nationaal Theater Fonds en leidt hij de raad van commissarissen van muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. 

WARM ZWEMMEN

Gerrit van der Zalm kreeg, net als de overige drie gedecoreerden, zijn onderscheiding in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Hij zet zich vooral in voor de belangen van mensen met reuma, onder meer als voorzitter van de regionale patiëntenvereniging. Ook haalde hij veel sponsorgelden binnen voor de stichting Axiale Spa (voorheen Bechterew in Beweging). Het betaalbaar houden van bewegingstherapie in extra warm zwemwater is daarbij zijn grote drijfveer. 

NATUUR EN SPORT

Als vrijwilliger van welzijnsorganisatie ContourdeTwern hielp Frank de Bont, ook woonachtig in Boxtel, dertien jaar lang mensen die schulden hebben of moeite ondervinden om hun administratie op orde te maken. Voorts bemiddelt hij bij conflicten. Al twintig jaar maakt De Bont zich sterk voor natuurbehoud en -versterking onder andere via de plaatselijke Natuurwerkgroep. Bovendien zet hij zich in voor de wandelsport, eerst bij voormalige vereniging De Keistampers, nu via de Seniorenvereniging. Sinds vijf jaar is hij ook actief bij de heemkunde.

Jan van Lierop uit Liempde verricht vooral op sportief gebied vrijwilligerswerk. Voetbalclub DVG is maar wát blij dat hij jarenlang jeugdspelers trainde en begeleidde. De laatste jaren zet hij zich er met name voor in dat sportpark De Roode Bleek er steeds spic en span bij ligt. Elke maandagochtend komt hij met een ploegje andere vrijwilligers bijeen om uiteenlopende klusjes te klaren. 

PAROCHIEWERK

Als er in of rond de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde iets moet gebeuren, klopt de Heilig Hartparoche zelden tevergeefs aan bij Maria Smeltink. Als koster is zij al ruim veertig jaar betrokken bij de organisatie en uitvoering van veel kerkelijke feesten, onder meer als het gaat om communicantjes en vormelingen. Daarnaast is zij mantelzorger en actief bij de plaatselijke KBO-afdeling, in verzorginghuis De Vlaswiek en - net als medegedecoreerde De Bont - bij de wandelsport in Boxtel. Veel dorpsbewoners kennen haar omdat zij als eerste een kinderdagverblijf in Liempde opende.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Na afloop van de Kampinatocht was het voor de wandelaars goed toeven op het terras van B&B D'n Hop.
Omleidingen nodig tijdens wandeltocht over zompige Kampina Sport 1 uur geleden
Logo
Burgemeester Ronald van Meygaarden legt bloemen bij het Indiëmonument.
'Twee minuten stilte kunnen niet lang genoeg duren' Algemeen 5 uur geleden
Henri van Weert ontdoet een schaap van zijn warme jas.
Beleef het voorjaar bij Kinderboerderij Boxtel Jeugd 6 uur geleden
De PVS-mascotte Phoxy brengt 18 mei een bezoek aan sportpark De Roode Bleek in Liempde.
PSV-mascotte Phoxy bezoekt DVG Verenigingen 6 uur geleden
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Rondleiding Museum Vekemans MuBo 10 jaar 7 uur geleden
Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 10 uur geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 5 mei, 15:00