In De Walnoot zijn normaal gesproken alle tafels bezet met kieners, maar sinds het gemeenschapshuis weer open mag, is er nog slechts een handvol deelnemers aanwezig. De uitzending via Omroep Dommelland geeft, al dan niet tijdelijk, de oplossing.
In De Walnoot zijn normaal gesproken alle tafels bezet met kieners, maar sinds het gemeenschapshuis weer open mag, is er nog slechts een handvol deelnemers aanwezig. De uitzending via Omroep Dommelland geeft, al dan niet tijdelijk, de oplossing. Foto: Hans van Doorn

Online kienen: ‘We hebben hier echt zó naar uitgekeken’

Algemeen

Al 24 jaar is het vaste prik: dan wordt er op donderdagavond gekiend in De Walnoot. Maar vanwege het coronavirus moest ook het gemeenschapshuis in de wijk Selissenwal de deuren gesloten houden en lagen de kienavonden van Aquavaria stil. Bestuurslid Wim van de Langenberg kwam echter met een oplossing: het kienen wordt sinds vijf weken uitgezonden door de lokale tv-zender Omroep Dommelland.

Normaal gesproken zit De Walnoot op donderdagavond vol met enthousiaste kieners. Nu zitten er enkele tientallen mensen – keurig op anderhalve meter afstand – aan de tafels te wachten tot de eerste nummers worden opgelezen. De rest van de deelnemers volgt de trekkingen thuis voor de televisie. ,,Er zijn 146 boekjes verkocht”, zegt Van de Langenberg trots. ,,Er zitten dus veel mensen op hun eigen bank mee te doen. Mooi toch?”

Toen het coronavirus opdook en de kienavonden werden afgelast, kreeg Van de Langenberg van veel deelnemers te horen dat ze hun wekelijkse uitje zo misten. ,,Ik heb toen Omroep Dommelland benaderd en hen gevraagd of we het kienen via de televisie uit zouden kunnen zenden”, vertelt hij. ,,Ook heb ik EP Rickelman gevraagd of wij een grote tv van hem mocht lenen, uiteindelijk heeft het bedrijf zelfs alle aansluitingen voor ons gemaakt. Dankzij al deze mensen kan er dus weer gekiend worden.”

COMPUTER

Van de Langenberg houdt van organiseren en is er best trots op dat hij dit voor elkaar heeft gekregen. ,,Het was vooral lastig om een computersysteem te vinden die bij kan houden welke kaart kien heeft. Dankzij adviezen van deskundigen is ook dat gelukt. De computer weet precies op welk nummer welke prijs is gevallen, daar kunnen dus geen fouten in worden gemaakt.” Lachend: ,,Gelukkig maar, want vanavond is de hoofdprijs maar liefst driehonderd euro.”

HOOFDPRIJS

Of Jeanny Teulings en Riet Blummel de gelukkige winnaars worden van de hoofdprijs? Om deze vraag moeten de twee buurvrouwen, die op Hoogheem wonen, smakelijk lachen. ,,Je weet het nooit, maar we rekenen nergens op”, zegt Riet.

Al jarenlang bezoeken de dames de avonden in De Walnoot. Maar ook tijdens de kienbijeenkomsten in verzorgingshuizen Simeonshof en Vinckenrode ontbreekt het duo niet. ,,Het is echt een hobby van ons”, vertelt Jeanny. ,,We zijn lange tijd met de taxi naar De Walnoot gegaan, tot het moment dat we allebei gezondheidsklachten kregen. En toen brak de coronacrisis uit en kwamen we beiden niet meer buiten omdat we in een risicogroep vallen. We hebben het kienen zo gemist.”

HANDWERKEN

Het tweetal zit gezellig samen op de bank in het huis van Jeanny. Ook in coronatijd zochten ze elkaar op. ,,We zien elkaar soms wel drie keer per dag”, zegt Riet lachend. ,,We jokeren samen en doen aan handwerken. Maar naar het kienen hebben we echt uitgekeken, dat doen we zo graag.” Jeanny vult aan: ,,Het is ook altijd leuk om andere mensen te zien en met elkaar te praten. Dat kan nu niet. Maar het is fijn dat we in ieder geval via de televisie mee kunnen doen.”

Daarna is er geen tijd meer om te praten, want de pauze tijdens het kienen is voorbij. ,,Sorry, maar dat willen we echt niet missen.”

Tekst: Mariëlle Wijffelaars. 

 Geconcentreerd houden buurvrouwen Jeanny Teulings en Riet Blummel vanuit Hoogheem de kienkaart bij. Op de tv worden de nummers steeds opgelezen. Dat gaat prima, maar het duo mist het contact met de andere deelnemers wel. (Foto's: Hans van Doorn).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 2 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 8 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 9 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 10 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 11 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 13 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 14 uur geleden