RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
07:04:53    zondag, 17 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 02 februari 2012 15:56 uur, laatst gewijzigd op 04 februari 2012 13:30 uur

't Schipke: ingeburgerd begrip

\'t Schipke: ingeburgerd begrip

Op de foto: Bij de nieuwe Dommelbrug in aanbouw tonen Louis en Anja van Raamsdonk en hun zwager Martien Mosink een schilderij van de vooroorlogse situatie ter plaatse. (Foto: Albert Stolwijk).

Ze vindt het een gruwel. ,,Het Schéépje… Hoe verzinnen ze het bij de gemeente. Het was ’t Schipke en in de volksmond zal het ook altijd ’t Schipke blijven!” Samen haar zwager Martien Mosink en echtgenoot Louis bekijkt Anja van Raamsdonk de oude foto’s uit het familiealbum. De herinnering aan het café dat haar ouders en grootouders decennialang runden aan de Bosscheweg dient in stand te blijven. En dat kan volgens hen maar op één manier: door de naam van de nieuwe Dommelbrug die nu wordt gebouwd.

,,Niemand in Boxtel praat over Het Scheepje. Toch? ’t Schipke is ingeburgerd, waarom zou je die naam dan niet handhaven?” Martien valt Anja bij terwijl hij in zijn woning een schilderij van de muur pakt. Hij was getrouwd met Paula van Geffen, de zus van Anja die inmiddels al weer tien jaar geleden op 61-jarige leeftijd overleed. In hetzelfde jaar als hun beider broer Peter. ,,Kijk, hier staat het.” Martien wijst op de naam ’t Schipke in de rechterhoek van het doek dat ooit door een onbekende amateurschilder is gesigneerd met ’Miers’.

Lees meer over 't Schipke op donderdag 2 februari in de papieren editie van Brabants Centrum. Geef zelf uw mening en stem mee met de poll op deze site.

Op de foto's onder is de noodbrug te zien in 1944 werd geplaatst nadat de Duitse bezetter de oorspronkelijk Dommelovergang had opgeblazen; het café dat tot 1957 pal aan de Bosscheweg stond en het 't Schipke kort voordat het in 1993 werd gesloopt om plaats te maken voor het waterschapshuis.

Auteur: Henk van Weert

Foto's

\'t Schipke: ingeburgerd begrip \'t Schipke: ingeburgerd begrip \'t Schipke: ingeburgerd begrip

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Proef Culinair SNS Bank Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Beleef Boxtel Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Doornmalen electro Gemeente Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Geld en Makelaardij