Het eerste groepsportret van fanfare Concordia LIempde dateert van 1889. Vlnr voorste rij: Mart van Eijndhoven, W. van de Laar, Jos Noyen, Driek van de Sande, Piet van Alphen, Wilh. Kelders, Janus van Abeelen, Janus van de Laak. Tweede rij: M. van Houtum, Dorus van Houtum, Jan van de Sande, Th. de Geve, Th. van Gestel, G. van Eijndhoven, P. van der Velden. Derde rij: Van Eupen, P. van Vught, J. van den Broek, Joh. van Abeelen, Mar. van Eijndhoven, Toon van Alphen, P. van Eijndhoven. Achterste rij: Adr. van Eijndhoven, Bertus van Abeelen, Mar. van de Wiel, Ant. van Alphen, P. van der Velden.
Het eerste groepsportret van fanfare Concordia LIempde dateert van 1889. Vlnr voorste rij: Mart van Eijndhoven, W. van de Laar, Jos Noyen, Driek van de Sande, Piet van Alphen, Wilh. Kelders, Janus van Abeelen, Janus van de Laak. Tweede rij: M. van Houtum, Dorus van Houtum, Jan van de Sande, Th. de Geve, Th. van Gestel, G. van Eijndhoven, P. van der Velden. Derde rij: Van Eupen, P. van Vught, J. van den Broek, Joh. van Abeelen, Mar. van Eijndhoven, Toon van Alphen, P. van Eijndhoven. Achterste rij: Adr. van Eijndhoven, Bertus van Abeelen, Mar. van de Wiel, Ant. van Alphen, P. van der Velden. Foto: eigen collectie.

'Vloeken en te laat komen wordt niet getolereerd'

Tien jaar geleden werd de historie van fanfare Concordia voor het nageslacht vastgelegd door clubarchivaris en voormalig tambour-maître Marcel Baijens. In diens jubileumboek van ruim tweehonderd pagina's is onder meer te lezen hoe het idee ontstond om een muziekgezelschap op te richten. Dat was in 1874, bij de feestelijkheden rond het zilveren regeringsjubileum van koning Willem III. Later dat jaar, toen Knillis van Mensvoort zijn honderdste verjaardag vierde, vond het eerste optreden plaats. 

ACHTTIEN KOORLEDEN

Piet van Alphen en Jan van den Broek namen het initiatief voor de oprichting en vonden drie mensen die elk een lening van honderd gulden verstrekten om de eerste instrumenten te kopen. Concordia startte met achttien muzikanten. Die waren al muzikaal en zongen in het kerkkoor. De eerste repetities vonden plaats in het raadhuis. 

Bij Concordia is van meet af aan serieus muziek gemaakt, zo leerde Baijens uit zijn archiefonderzoek. En dat viel niet alleen op te maken uit het feit dat op concert- en solistenconcoursen louter eerste prijzen in de wacht werden gesleept. Kort na de oprichting werd een reglement van orde van kracht waarin onder meer werd vastgesteld dat vloeken en te laat komen niet werd getolereerd. Op straffe van vijf cent boete. En die boetes werden nog betaald ook, zo blijkt uit het kasboek.

De muzikanten mochten destijds ook geen meisjes meenemen naar de repetitie. ,,Het was een echte mannenwereld. Pas in 1972 deden de eerste vrouwen hun intrede, waaronder voorzitter Van den Hurk. Van het groepje meisjes dat destijds startte met muziekles, spelen Miriam van den Boer en Henriëtte Smulders nog altijd mee in het blaasorkest.

p Het eerste groepsportret van fanfare Concordia Liempde dateert van 1889. Vlnr voorste rij: Mart van Eijndhoven, W. van de Laar, Jos Noyen, Driek van de Sande, Piet van Alphen, Wilh. Kelders, Janus van Abeelen, Janus van de Laak. Tweede rij: M. van Houtum, Dorus van Houtum, Jan van de Sande, Th. de Geve, Th. van Gestel, G. van Eijndhoven, P. van der Velden. Derde rij: Van Eupen, P. van Vught, J. van den Broek, Joh. van Abeelen, Mar. van Eijndhoven, Toon van Alphen, P. van Eijndhoven. Achterste rij: Adr. van Eijndhoven, Bertus van Abeelen, Mar. van de Wiel, Ant. van Alphen, P. van der Velden. Foto: eigen collectie.