Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L:  K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 58 l In de fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze week gericht op hoek Kasteellaan-Frans Staelstraat. Althans, zo luidt de straatnaamaanduiding vandaag de dag. Toen de oude foto werd gemaakt in het voorjaar van 1976 was dit nog de hoek met de Ten Brinkstraat. Bij de sanering van het wijkje (begin jaren tachtig) werd het stratenpatroon echter veranderd. Zowel de Ten Brink- als de Frans Staelstraat, twee kaarsrechte verbindingen tussen de Van Coothstraat en de Kasteellaan, werd als het ware opgeknipt om een woonerf te realiseren. 

De gemeente kocht in 1917 bouwgrond aan van de familie Mahie, eigenaar van kasteel Stapelen en de omliggende landerijen. In de tweede helft van 1918 bouwden de plaatselijke aannemers Antoon van der Heijden en Frans van Heesch, samen met Albert van Boven uit Den Dungen, bijna dertig arbeiderswoningen. In 1919 en 1920 werden nóg eens vijftig huizen opgetrokken door een Eindhovens bouwbedrijf. 

In 1975 kwamen in de Boxtelse politiek plannen op tafel voor renovatie van de verouderde woningen. Ruim drie jaar lang werd - vaak hevig geëmotioneerd - gediscussieerd, mede omdat ook sloop en nieuwbouw een optie was. En juist dát zagen veel bewoners van de hechte volksbuurt helemaal niet zitten. 

Uiteindelijk besloot de gemeenteraad toch om de bestaande woningen af te breken. Eind maart 1981 had aannemingsbedrijf Henk Wagenaars de laatste huizen met de grond gelijkgemaakt. Precies een jaar later werd de sleutel uitgereikt aan de eerste bewoners in het nieuwbouwwijkje van 54 eengezins- en 32 portiekwoningen. 

De buurt werd vroeger aangeduid als de Jordaan. Een naam waarvan de oorsprong onduidelijk is, maar die mogelijk verwijst naar de Amsterdamse volksbuurt met dezelfde naam. Tegenwoordig hoor je Jordaan alleen nog maar onder oudere Boxtelaren noemen.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding