Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers.
Dit dodaarsje zwemt in een ven waar de nevel van de vroege ochtend nog boven hangt. De druppels verraden dat de vogel net boven is gekomen na een duik onder water. De kleinste futensoort van ons land broedt in de Kampina en houdt van beschutte oevers. Foto: Jan Albert Hellings.

Scherp gehoor belangrijkste ‘gereedschap’ van een vogelaar

Natuur & milieu

De zon was nog maar amper op, toen maandag zo’n tien natuurliefhebbers in groepjes de Kampina introkken. Ze hielden hun ogen, maar vooral oren goed open. Ze luisterden naar vogelgeluiden, bestudeerden gedrag en noteerden soorten. Uit interesse, maar vooral om data te verzamelen.

Leden van Natuurwerkgroep Boxtel en dan specifiek de vogelaars, lopen tot in juli met regelmaat door een deel van de Kampina. Ze registreren jaarlijks broedvogels in een stuk van het gebied om zo een beeld te krijgen van wat er zoal rondvliegt, welke soorten in aantal toenemen en welke juist niet. Dit keer is het de beurt aan het Groot Vak, nabij Roond. Coördinator Jan Albert Hellings: ,,Het is nog vroeg in het seizoen. Ons werk heet broedvogelmonitoring, maar we letten nu vooral op territoriaal gedrag. Dat wijst erop dat vogels zich op een vaste plek ophouden en mogelijk een nest bouwen. We noteren onze waarnemingen. Tegenwoordig doen we dat met een tablet, waardoor we de data eenvoudig door kunnen geven aan Sovon...