Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L:  K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 57 l In de fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze week gericht op het in 1865 geopende NS-station. De aansluiting op het landelijke spoornet zorgde voor een explosieve groei van het dorp. De buurtschap Breukelen groeide uit tot de eerste nieuwbouwwijk én een eigen parochie. Met verbindingen naar Den Bosch, Eindhoven en Tilburg, en vanaf 1873 ook nog richting Duitsland, werd Boxtel een spoorwegknooppunt van allure compleet met rangeerterrein. 

Het oorspronkelijke stationsgebouw had alleen een perron aan de achterkant. Dat veranderde in 1901 toen door de uitbreiding van het spoornet ook treinrails werden gelegd aan de voorkant, langs de Parallelweg. En daarmee kwam het station als het ware op een eilandje te liggen. Om de perrons te kunnen bereiken werd een voetgangerstunneltje aangelegd. De entree daarvan (met NS-logo) is rechts op de foto uit 1984 te zien. 

In de zomer van 1998 werd begonnen met de sloop van het stationsgebouw, nadat de NS had besloten tot nieuwbouw. Die werd in het najaar van 2000 feestelijk geopend. In 2015, toen Boxtel anderhalve eeuw spoor vierde, kwamen enkele gietijzeren ornamenten van de oorspronkelijke perronoverkapping terug uit het Spoorwegmuseum. Dat gebeurde dankzij speurwerk én overtuigingskracht van enkele heemkundeleden. De versieringen zijn onder meer verwerkt in de overkapping van het toeristische informatiebord op het Stationsplein (rechts op de nieuwe foto).  


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 

Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding