Heilig Bloedprocessie trekt door straten van Boxtel.
Heilig Bloedprocessie trekt door straten van Boxtel. Foto: Peter de Koning.

Nijmeegse studenten dragen purperen processievendels

Een van de opvallende groepen jongeren die meeliepen tijdens de Heilig Bloedprocessie waren de dragers van de purperen vendels. Met dank aan de Gemondse geschiedenisstudent Jurijn de Vos, die zeven medestudenten charterde voor een rol. 

Martien Groenendaal vertelde tegen zijn kleinzoon Jurijn dat er mensen nodig waren voor de cultuurhistorische ommegang van zondag. En dan vooral mensen die de purperen vendels dragen, want dat is de groep waar Groenendaal steevast in meeloopt. ,,Vorig jaar waren we maar met drie of vier man en dat is toch echt te weinig, vind ik", vertelt de krasse Gemondenaar. 

De 28-jarige Jurijn, die in Gemonde werd geboren, maar inmiddels in Nijmegen woont waar hij geschiedenis studeert aan de Radboud Universiteit, polste eens wat collega's. Ze werden het al snel eens: op de zondag na Pinksterdag liepen ze mee in de stoet. 

Opa Martien glom van trots. Dat blijkt ook uit bovenstaande foto die het online verslag van maandag in de Brabants Centrum-app vergezelde . En dus belde opa de krant: ,,Mooi toch? En weet je: ze vonden het nog leuk ook, dus hopelijk zijn ze volgend jaar weer van de partij."


p Martien Groenendaal uit Gemonde glundert van trots dat 'zijn' groep met purperen vendels nu weer in volle omvang door de straten kan trekken. Foto: Peter de Koning.