Zicht op de Postelstraat
Zicht op de Postelstraat Foto: Albert Stolwijk

15 NIEUWE HUIZEN NABIJ OUDE MOLEN

Schot in de zaak voor bouwproject in Esch

Pål Jansen

Vijftien woningen, goedkoop en allemaal bedoeld voor starters en senioren. Ontwikkelaar en oud-Esschenaar Joost Schoenmakers heeft al jaren plannen om te bouwen aan de Postelstraat en eindelijk lijkt er schot in de zaak te komen. Wethouder Wim van der Zanden is blij met het project, dat al een beetje past binnen de toekomstige woonvisie. 

Het college van B en W heeft dan ook een principeakkoord gesloten met Schoenmakers, wiens bedrijf aan Broxven staat. De inbreidingslocatie ligt een beetje verscholen tussen de Postelstraat en Dorpsstraat, zeg maar tussen de oude molen en de Willibrordusschool. 

BEDRIJF

Het gebied werd vroeger nog gebruikt als bedrijfslocatie voor handel en opslag. Maar nadat Schoenmakers de grond zo'n twintig jaar geleden kocht, vonden er geen activiteiten meer plaats. Zijn bouwplannen lagen al jaren bij Haaren op de plank. Toen die gemeente ophield te bestaan en Esch bij Boxtel kwam, belandden ze daar in de ijskast.

Het Boxtelse college hield het initiatief echter recent opnieuw tegen het licht. Van der Zanden: ,,Er moest onder andere nog even goed naar de toegangsweg worden gekeken. Het is een inbreidingslocatie met maar een enkele ontsluiting: via de Postelstraat. De brandweer wilde daarom een bredere ingang hebben. Die wordt nu vijf meter."

Toekomstige bewoners kunnen straks genieten van enkele karakteristieke Essche gebouwen. De zichtlijnen op onder andere de oude molen en de kerk worden bewaakt. Maar misschien nog wel belangrijker voor woningzoekenden in Esch: de prijzen. Vier beneden- en bovenwoningen kosten straks tussen de 195.000 en 250.000 euro. Er zijn vijf rijtjeshuizen voorzien in het plangebied van maximaal 275.000 euro en vier van 305.000 euro. De twee hoekwoningen kosten respectievelijk 320.000 en 340.000 euro.  

Daarmee bewegen de prijzen al een beetje naar de richtlijnen die in de nieuwe woonvisie staan (de gemeenteraad moet die overigens nog vaststellen). Van der Zanden wil straks dat een kwart van de nieuwbouw in Esch, maar ook die in Liempde en Lennisheuvel bestaat uit goedkope huizen van maximaal 248.000 euro. Daarnaast moet 30 procent sociale huur worden. In Esch mikt de wethouder op 115 huizen extra in 2032.

Het plan in Esch behelst alleen koopwoningen. Maar die vallen wel allemaal ruim binnen de Nationale Hypotheek Garantie, zeg maar de grens voor wat een 'betaalbare nieuwbouwwoning' wordt geacht. Die ligt overigens voor dit jaar op 405.000 euro. 

IN TREK

De Postelstraat is wat bouwen betreft in trek. Zo moet de renovatie van de Willibrordusschool gepaard gaan met het realiseren van nieuwe huizen. Ook een ruimte-voor-ruimteproject in die straat levert extra huizen op, al hadden veel (woningzoekende) Esschenaren daar liever een nieuw wijkje zien verrijzen. 


Het bouwperceel aan de Postelstraat nabij de Essche molen biedt ruimte voor vijftien goedkope woningen.
Het bouwperceel aan de Postelstraat nabij de Essche molen biedt ruimte voor vijftien goedkope woningen.