Vierde klasse: ODC na bijna 80 jaar terug bij af


Met de degradatie naar de vierde klasse keert ODC terug naar het spelniveau van bijna tachtig jaar geleden: het eerste seizoen na de Tweede Wereldoorlog. Anderhalf jaar voor de viering van het eeuwfeest is dat een pijnlijke dieptepunt voor de Boxtelse voetbalclub.

Het statistiekenboek dat clublid Jan van den Aker bij het zestigjarig bestaan uitbracht, begint met de voetbaljaargang 1945-1946. De in 1925 opgerichte voetbalclub speelde destijds in de vierde klasse van de KNVB. 

De eerste naoorlogse competitie leidde een reeks van voetbalsuccessen in voor de Boxtelse tricolores. Die speelden vanaf 1946 negen jaar als derdeklasser om vervolgens zeven jaar in de tweede klasse uit te komen. Daaruit degradeerde de club weer om er in 1970 terug te keren. 

Na twee seizoenen promoveerde ODC zelfs voor twee jaar naar de eerste klasse. Na tien jaar keerde de club er in 1982 terug, om twee seizoenen later zelfs het hoogste amateurniveau te bereiken: de hoofdklasse. Daar vertoefden de tricolores één voetbaljaargang.

Vanaf medio jaren tachtig schommelde het niveau tussen de eerste en de tweede klasse, om vervolgens in 1992 af te zakken naar de derde klasse. Na de promotie in 1998 bleef de tweede klasse acht jaar lang een vertrouwde omgeving, waarna ODC weer een 'etage' lager uitkwam. Met uitzondering van enkele seizoenen vertoefde de vaandelploeg daar tot nu toe.