Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 16 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera gericht op de Markt. De oude foto stond in december 1988 in deze krant en illustreerde een artikel waarin gewag werd gemaakt van een herinrichtingsplan voor het centrum. Dat was door winkeliers en horecaondernemers opgesteld in samenspraak met ambtenaren. Het plein zou daarbij een 'huiskamerfunctie' moeten krijgen in plaats van het parkeerterrein dat het was (en nog dertig jaar zou blijven). Het plan voorzag er ook in om doorgaand verkeer te weren uit de Rechter- en Stationsstraat, iets wat uiteindelijk pas bij de herinrichting medio jaren negentig tot stand kwam. 

Op de achtergrond is het oude politiebureau zichtbaar. Dat werd gebouwd op de plek waar na de Tweede Wereldoorlog supermarkt Edah een vestiging had. In de jaren dertig runde de familie Van der Ven er hotel Victoria en nóg eerder een weverij. Na de sloop van deze panden startte in 1966 de bouw van een nieuw onderkomen voor de toenmalige gemeentepolitie van Boxtel. Het ontwerp van de Tilburgse architecten Schijvens en Verkerk werd gerealiseerd door aannemer Moeskops uit Bergeijk, die ook de lts (nu Baanderherencollege) bouwde. 

In de zomer van 1998 werd begonnen met de sloop van de blokkendoos van beton en glas nadat de politie een jaar eerder aan de Dukaat een nieuwe huisvesting had betrokken. De plek waar drie decennia lang de handhavers van wet en orde in en uit liepen, bleef tien jaar braak liggen. Er waren plannen voor een theater, maar uiteindelijk werd in 2009 gestart met bouwplan De Croon, gevuld met winkels en appartementen. Daarvoor werd ook het kantoor van de ABN Amro rechts naast het politiebureau afgebroken.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 



Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding