Tejo van den Nieuwenhuyzen (rechts) nam vorige week in spiegeltent Bon Salon afscheid als gitarist van Byrds on the Wind. De Boxtelaar (hier op de foto met Adrie van Osch) is ruim vijf decennia actief in de lokale popscene.
Tejo van den Nieuwenhuyzen (rechts) nam vorige week in spiegeltent Bon Salon afscheid als gitarist van Byrds on the Wind. De Boxtelaar (hier op de foto met Adrie van Osch) is ruim vijf decennia actief in de lokale popscene. Foto: Hans van Doorn.

‘Gitaarspel werd voor mij steeds meer overleven’

Cultuur

Tejo van den Nieuwenhuyzen (69) heeft zijn elektrische gitaar aan de wilgen gehangen. In spiegeltent Bon Salon stond de veelgeprezen Boxtelse popmuzikant nog eenmaal op de bühne met Byrds on the Wind waarmee hij ontelbare keren optrad. ,,Na een herseninfarct kan ik mijn oude niveau niet meer halen en is het beter om te stoppen.”

Een emotioneel besluit. Zo omschrijft Van den Nieuwenhuyzen de keuze om afscheid te nemen als actief muzikant. ,,Vorig jaar ben ik getroffen door een herseninfarct. De gevolgen waren ingrijpend. Ik kon niet meer schrijven en toen ik mijn gitaar pakte, kon mijn rechterhand de snaren niet meer beroeren. Mijn hart was gebroken...”

Valkuilen op elke setlist van Byrds on the Wind

Een intensief revalidatietraject volgde en het lukte de geboren en getogen Boxtelaar zijn gitaarspel weer op te pakken. ,,Je zou kunnen zeggen dat ik opnieuw heb moeten leren gitaar spelen. Dat is op zich best goed gegaan, maar de laatste maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nooit m..