Afbeelding

Norm wordt gehaald, dus extra brandweerwagen niet nodig

Gemeente Boxtel

De Veiligheidsregio vragen om een extra brandweerwagen in Boxtel, vindt het college van B en W niet nodig. Een zogeheten watertankwagen moet nu uit een andere gemeente komen, maar de opkomsttijden voldoen aan de norm. Dat antwoordt het college van B en W op vragen van coalitiepartij Balans.

De hulpdiensten krijgen het telkens voor elkaar om een watertankwagen binnen twintig minuten bij een brand te krijgen, stellen B en W, dus maken zij zich geen zorgen om de veiligheid van inwoners.

Balans-raadslid Geeske van den Akker wel. Begin april stond een woonboerderij aan de Mijlstraat in lichterlaaie. Volgens omwonenden duurde het een kwartier voordat de brandkraan werd gevonden. 

Blusvoertuigen van de brandweer beschikken vaak over enkele kubieke meters water, die na vijf minuutjes blussen op kunnen zijn. De afgelopen jaren is de Veiligheidsregio Brabant Noord (VRBN) vaker wagens gaan inzetten met meer opslagcapaciteit: zo’n 12.000 tot 16.000 liter. Dit vanwege branden op locaties waar minder brandputten zijn. In bosgebieden of lan..