Tiny van Schijndel omarmt zijn echtgenote Marian op de Alpe d'Huez.
Tiny van Schijndel omarmt zijn echtgenote Marian op de Alpe d'Huez. Foto: eigen collectie.

‘Met een lach en een traan de berg op’

Human Interest

De drie wielrenners en zes wandelaars van Alpe du Esch hebben donderdag in de Franse Alpen een bedrag van ongeveer 30.000 euro opgehaald ten bate van KWF Kankerbestrijding. Het team deed met vijfduizend andere sporters mee aan Alpe d’HuZes, een evenement dat sinds 2006 wordt gehouden en dit jaar 17 miljoen euro opbracht. Eefje Bergman: ,,Mensen die kanker hebben, lijden elke dag pijn. Daarom is het goed dat wij één dag flinke pijn voelen en onze betrokkenheid tonen.”

Alpe d’Huez is een van de meest tot de verbeelding sprekende Alpencols die door alle deelnemers aan Alpe d’HuZes minstens eenmaal beklommen wordt. De berg is 1.840 meter hoog, telt 21 haarspeldbochten en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8. Omdat de negen Esschenaren de col samen achttien keer hebben bedwongen, zijn 252 klimkilometers gefietst en gewandeld. Het aantal afgevinkte hoogtemeters stond donderdagavond op liefst 20.160.

,,Het hoogtepunt was onze gezamenlijke finish”, blikt Eefje terug. ,,Iedereen is de hele dag op eigen tempo bezig geweest om Alpe d’Huez een of meerdere keren te beklimmen. Aan het slot zijn we met z’n negenen over de finish gegaan en dat was een indrukwekkend moment.” Eefje fietste de col tweemaal op; ..