Heilig Bloedprocessie trekt door straten van Boxtel.
Heilig Bloedprocessie trekt door straten van Boxtel. Foto: Peter de Koning.

‘Eerst meelopen, daarna samen bier drinken’

Cultuur

,,Weet je waarom ik zo graag meedoe? Het is geweldig om één dag per jaar in zulke mooie kleren te lopen!” Nancy (14) doet deze zondag met vriendinnen Lisa (15), Lianne (14) en Laura (15) mee aan de Heilig Bloedprocessie. Met een handjevol andere jongeren past het viertal blauwe druivendraagsters perfect in het toekomstbeeld van het organiserend comité, dat driftig op zoek is naar verjonging. 

Boxtel ademt op de eerste zondag na Pinksteren Heilig Bloedprocessie. ‘s Ochtends wappert het pauselijk geel-wit in de toren van de Sint-Petrusbasiliek; vanaf half twaalf is het aanschuiven voor de voertuigenzegening op de Markt. Vroeg in de middag melden de eerste deelnemers zich in de pastorietuin. Zij maken zich klaar voor de ommegang, die sinds 1924 - het jaar waarin een bloeddoek werd teruggehaald uit Hoogstraten - op Drievuldigheidszondag door de straten van Boxtel trekt.

Fenne (9) doet mee als paars bruidje. ,,Ik strooi bloemblaadjes”, glundert ze. Moeder Mariska Hazenberg is draagster van wol. ,,Vroeger deed ik altijd mee. Nu mijn dochter meeloopt, sluit ik weer aan als herintreder.” Angelique van Poppel, moeder van Mariska en oma..