Frustratie bij sportverenigingen in De Braken neemt toe na de laatste bijeenkomst met clubvertegenwoordigers op 17 mei. Zij missen perspectief en informatie, maar de gemeente is in onderhandeling met de sporthaleigenaar en doet geen uitspraken.
Frustratie bij sportverenigingen in De Braken neemt toe na de laatste bijeenkomst met clubvertegenwoordigers op 17 mei. Zij missen perspectief en informatie, maar de gemeente is in onderhandeling met de sporthaleigenaar en doet geen uitspraken. Foto: Peter de Koning.

ONDUIDELIJKHEID ROND DE BRAKEN HOUDT AAN, FRUSTRATIE NEEMT TOE

'Ik ben bang dat de onderhandeling clubs zal duperen'

Pål Jansen

Frustratie en onzekerheid nemen toe bij indoorsportverenigingen in sporthal De Braken. Een voorlopig alternatief als de clubs het sportcomplex halverwege het seizoen moeten verlaten, valt niet in goede aarde. De gemeente denkt ze nog steeds te kunnen verdelen over andere zalen, waar onvoldoende plek zou zijn.

Twee A4'tjes van een anonieme 'groep sportende Boxtelaren' lag dinsdag op de deurmat van Brabants Centrum. Afzender onbekend. De boodschap? De gemeente levert een 'grote schijnvertoning' voor honderden sportende Boxtelaren. De brief lijkt een individuele actie en is geen gezamenlijk initiatief van alle verenigingen. Maar het illustreert wel de frustratie die verder is gegroeid na een laatste ontmoeting tussen clubs en de gemeente.

Woensdag 17 mei was er opnieuw een bijeenkomst met verantwoordelijk wethouder Hans Heesen, beleidsmedewerkers en clubvertegenwoordigers. Stiekem hadden de verenigingen nog hoop dat er een jaartje contractverlenging of iets dergelijks in zat. Maar witte rook kwam er niet. Dit terwijl de deadline nadert en verenigingen niet weten of ze in 2024 nog in De Braken terecht kunnen. Eind dit jaar vervalt namelijk de verplichting voor huidig sporthaleigenaar Gerard Smit om de clubs onderdak te bieden. 

PERSPECTIEF

,,Clubs blijven in onzekerheid. We hebben echt meer informatie en perspectief voor de toekomst nodig", reageert Jochen Schellekens. De voorzitter van basketbalclub JRC Boxtel is er niet op uit om de boel verder op het spits te drijven, de brief is dan ook niet van zijn hand, benadrukt hij met klem. 

Maar Schellekens kan niet ontkennen dat het overleg op 17 mei slecht viel. ,,Ik kan het alleen maar beschrijven als een 'vodje in Excel' wat we voorgeschoteld kregen. Dat was er in een eerdere bijeenkomst in januari ook al. Daarop staat het idee van de gemeente om ons te verdelen over andere zalen. Het enige verschil is dat er nog enkele opmerkingen zijn bijgezet. Alsof het de dag van tevoren nog even was aangevuld: het kwam slordig en gehaast over."

KAN HET WEL?

Bovendien, de clubs kwamen zelf al tot de conclusie dat die verdeling over de rest van de sportzalen in de gemeente niet zal gaan. Dit vanwege zaken als officiële afmetingen voor wedstrijdvelden, tijden en afstanden. Dit herhaalden vertegenwoordigers van verenigingen in november nog allemaal tegenover deze krant. 

Maar de wethouder denkt nog steeds aan het verspreiden van de clubs als De Braken geen optie meer is, bevestigt een woordvoerder. De zegsman geeft aan dat Boxtel 'de clubs wil blijven ondersteunen in het vinden van alternatieve locaties'. Het rooster waar de gemeente sinds januari mee bezig is, schenkt echter weinig vertrouwen: ,,We konden daar allemaal gaten in schieten", zegt Schellekens: ,,We hebben zekerheden nodig en meer transparantie, maar krijgen die niet. We zien ook niet dat de gemeente budget vrijmaakt voor een alternatief. En inhoudelijk kregen we tijdens het gesprek twee weken geleden niks over de voortgang te horen."

ONDERHANDELINGEN

De 'voortgang' betreft de onderhandeling tussen wethouder Heesen en eigenaar Smit. Volgens de gemeentewoordvoerder is er begrip voor de urgentie onder de sportverenigingen. Maar beide partijen zouden publiekelijk geen inhoudelijke uitspraken doen tijdens de onderhandelingen. Wel zouden die gesprekken 'in een vergevorderd stadium zijn', stelt althans de woordvoerder.

De wethouder wil nog steeds de huidige overeenkomst met eigenaar Smit verlengen. Toen die in 2013 het sportcomplex kocht van de gemeente, werd afgesproken dat hij in ieder geval tien jaar de clubs onderdak zou verlenen. ,,De gemeente voelt zich maatschappelijk verantwoordelijk voor sportend Boxtel. Daarom zetten we tijdens de gesprekken met de eigenaar maximale inspanning en capaciteit in die binnen alle redelijkheid en wettelijke bepalingen mogelijk zijn", leest de formele reactie vanuit het gemeentehuis. 

WONINGBOUW

Eigenaar Smit van De Braken wil al jaren plannen ontwikkelen op zijn terrein. De ondernemer ziet pas investeringsmogelijkheden om op grote schaal te renoveren of te verbouwen als daar ook woningbouw tegenover staat. Daarmee wordt ook de exploitatie van de sporthal toekomstbestendig, gaf hij eerder in deze krant aan. Maar de gemeente is afgelopen jaren niet ingegaan op zijn plannen. 

Eind dit jaar verstrijkt de termijn. Het vertrouwen bij de clubs dat het nog goed komt, heeft een flinke knauw gekregen. Schellekens: ,,Bij mij loopt het intussen dun door mijn broek. Ik ben toch bang dat de verenigingen de dupe worden van de onderhandeling tussen de gemeente en de eigenaar."