Ondanks overschot 8,1 miljoen euro blijft Boxtel zuinig


Rens van den Elsen

Ruim 8 miljoen euro houdt de gemeente Boxtel over van het budget van vorig jaar. Het boekjaar 2022 werd met een groter positief saldo afgesloten dan verwacht. Dat staat in de jaarrekening die het college van B en W deze week openbaar maakte.

Het college geeft in zijn jaarrekening aan dat de 'winst' vooral komt door incidentele meevallers. Zo is er geld overgebleven uit de bijdrage die het Rijk aan de gemeente uitbetaalde voor het realiseren van opvangplekken voor gevluchte Oekraïners (466.000 euro, zie ook elders in deze krant). Daarnaast kreeg Boxtel in december een onverwachte extra bijdrage vanuit Den Haag, waarvan 819.000 euro nog niet is uitgegeven. Geen meevaller, maar wel bijdragend aan het overschot: ruim 2,5 miljoen is niet uitgegeven omdat niet al het beleid is uitgevoerd. Er blijven dus ook taken liggen. 

MINDER GELD

Een jaar eerder schreef Boxtel ook dikkere zwarte cijfers dan verwacht, namelijk 4,4 miljoen. Wethouder Hans Heesen van financiën temperde toen de verwachtingen voor de toekomst. De in 2021 aangekondigde bezuinigingen werden niet teruggedraaid, want in 2026 zou de bijdrage vanuit het Rijk een stuk lager uitvallen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is daarover in gesprek, maar het college neemt het zekere voor het onzekere en gaat van het scenario uit dat er over drie jaar minder geld naar Boxtel komt. 

Mede hierdoor reserveert het college de huidige meevaller voor de maatschappelijke opgaven die eraan komen en investeringen die de inwoners ten goede komen. Zo verwacht Boxtel in 2024 bijna zeven ton extra kwijt te zijn in het sociaal domein. Dat geld is nodig om de zorg voor alle doelgroepen op niveau te houden. Hetzelfde geldt voor het verbeteren van de openbare ruimte en toekomstige woningbouw.

Ondanks het overschot van 8,1 miljoen, is er volgens burgemeester en wethouders voorlopig geen ruimte voor nieuw beleid. Maar: mochten de gesprekken tussen VNG en het Rijk positief verlopen, dan is er volgend jaar wellicht meer mogelijk.