Jack Monde uit Veghel is de onlangs aangestelde regisseur rondom de bezoekerseconomie. Een van zijn uitdagingen? Meer bezoekers naar de Boxtelse winkelcentra krijgen.
Jack Monde uit Veghel is de onlangs aangestelde regisseur rondom de bezoekerseconomie. Een van zijn uitdagingen? Meer bezoekers naar de Boxtelse winkelcentra krijgen. Foto: Ad van de Graaf.

MONDE MOET BOXTEL OP DE KAART ZETTEN

'Uit in eigen dorp? Er valt genoeg te beleven'

Pål Jansen

Hij zette eerder al cultureel centrum De Noordkade in Veghel op de kaart. Net als natuurgebied De Maashorst bij Uden. Nu gaat Jack Monde de volgende uitdaging aan: meer bezoekers krijgen naar de winkelcentra in de gemeente Boxtel, zowel eigen inwoners als toeristen. ,,Trots zijn op eigen dorp, dat mag gerust!"

Monde nam recent de proef op de som en stapte als 'dagjestoerist' op de trein naar Boxtel. ,,Ik ontdekte meteen al iets vreemds: de NS Wandelroutes. Beide tochten die in Boxtel beginnen, starten aan de kant van bedrijventerrein Ladonk. Eén daarvan leidt wandelaars richting de Kampina zo naar Oisterwijk! Het doet niet echt recht aan bezienswaardigheden zoals de Petrusbasiliek." De andere wandeling voert alleen door Lennisheuvel en leidt deelnemers naar Best. ,,Als ik aankom, wil ik weten: waar moet ik naartoe om iets te doen? De bewegwijzering moet echt beter", zegt Monde. 

Ook de openbare stalling voor tweewielers aan de Parallelweg Zuid is niet bepaald uitnodigend, verwoordt Monde het nog netjes. Verschillende inwoners noemen dat zelf overigens minder omfloerst het fietsenkerkhof bij het station.

BLIK VAN BUITENAF

Zijn 'blik van buitenaf' is voor z'n nieuwe functie misschien wel handig. Maar Monde is ook goed bekend met de gemeente. ,,In een ver verleden werkte ik op huize De La Salle (nu onderdeel van de Koraal Groep - red.) en ik woonde hier ook."

Monde kwam na zijn werk bij het pedagogisch instituut via de overheid in het communicatievak terecht. Later was hij ook als journalist werkzaam. In 2004 begon hij zijn eigen tekst- en mediabureau. 

De Veghelaar voerde de afgelopen zes weken gesprekken met partijen en inwoners in zijn nieuwe functie als regisseur van de 'bezoekerseconomie'. ,,Met allerlei mensen en organiserende vrijwilligers die trots zijn op hun woonplaats of juist wat te piepen hebben." 

Het college van B en W heeft recent nieuw beleid opgesteld rondom toerisme en retail waarbij Monde is aangesteld als verbinder en aanjager om meer bezoekers naar de lokale horeca, plaatselijke winkels en Boxtelse hotspots te krijgen. Waar hij kan, biedt Monde organisaties en ondernemers een helpende hand of jaagt hij samenwerking tussen partijen aan.

MAN VAN DE STRAAT

De afgelopen weken sprak de kersverse regisseur regelmatig de 'man van de straat'. Zijn beeld tot dusver klinkt wel bekend in de oren. Inwoners uit kerkdorpen als Liempde en Esch tonen zich fier. Met name in de kern Boxtel wordt er nog wel eens gemopperd. ,,Terwijl er honderden activiteiten jaarlijks worden georganiseerd, Spiegeltent Bon Salon, festivals maar ook kleinere dingen zoals dartstoernooien. Er valt genoeg te beleven."

Er zijn ook genoeg Boxtelaren die juist ontzettend blij zijn met wat er allemaal plaatsvindt in hun dorp, benadrukt Monde. ,,Het is echter ook de vraag hoe je zoveel mogelijk mensen meekrijgt die nu minder ophebben met al die (culturele) activiteiten die hier plaatsvinden. Den Bosch en Eindhoven zijn heel leuke steden en op maar tien minuten afstand, maar hier valt ook van alles te doen. Al maak ik me geen illusies: die gedragsverandering ga ik niet alleen voor elkaar krijgen."

Meer inwoners naar het eigen dorpshart krijgen, vraagt om vereende krachten. Monde: ,,We hebben een regiegroep. Daarin zitten vertegenwoordigers van plaatselijke horeca en retail. Oud-wethouder Anton van Aert is voorzitter en twee beleidsmedewerkers van de gemeente nemen daaraan deel."

CULTUURHISTORISCHE AS

Er staat al een concrete actie op de planning: de cultuurhistorische as tussen de Sint-Petrusbasiliek en kasteel Stapelen een impuls geven. Dit najaar wordt een project uitgevoerd op gebied van toeristische informatie: borden, folders, video's (meer daarover op de voorpagina).

,,We vertellen verhalen over bezienswaardigheden op een manier die bij deze tijd past, zodat ze ook leuk zijn om te lezen, te kijken of te luisteren. De gemeente biedt veel unieke elementen. Denk aan de middeleeuwse kerk, kasteel Stapelen. En waar stroomt bijvoorbeeld een rivier zo mooi door een woonplaats? Wellicht wordt dit na verloop van tijd vanzelfsprekend, maar als we die verhalen elkaar vaker vertellen, beseffen we beter hoe bijzonder die dingen eigenlijk zijn."