Nadat de mavo er was vertrokken, was op deze plek aan de Vicaris Van Alphenlaan jarenlang volwassenenonderwijs gegeven.
Nadat de mavo er was vertrokken, was op deze plek aan de Vicaris Van Alphenlaan jarenlang volwassenenonderwijs gegeven. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 15 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera gericht op de Vicaris Van Alphenlaan. Het gebouw op de zwart-witfoto werd zestig jaar geleden gebouwd op initiatief van de zusters JMJ. Zij gaven de lokale architect Jan Strik opdracht voor het ontwerp van een nieuw onderkomen voor de in 1922 opgerichte meisjesmulo. Wiltzangk heette de school destijds en die naam stond nog op de gevel toen de religieuzen zich met ingang van het schooljaar 1965-'66 terugtrokken uit het onderwijs. 

Bij de opening van de meisjesmulo aan het begin van het schooljaar 1963-'64 bleek de nieuwbouw al te klein. Twee klassen van de in totaal 233 leerlingen bleven achter in het oude schoolgebouw op Duinendaal. Opvallend was het ovale leslokaal vóór de gevel van de drie verdiepingen tellende school. In dit 'practicum' werd natuur- en scheikunde gegeven. 

In 1979 vertrok de middelbare school uit de Vicaris Van Alphenlaan. In dat jaar werd de nieuwe mavo Wilgenbroek geopend aan de Dr. De Brouwerlaan. De leegstaande Wiltzangk kwam beschikbaar voor volwassenenonderwijs door stichting Joice. De oude foto stond begin 1992 in deze krant omdat het gebouw toen in beeld was voor huisvesting van de Streekmuziekschool en creativiteitscentrum Workshop. Een idee dat niet werd uitgevoerd.

Na Joice vond een afdeling van het Koning Willem I College er onderdak. Tot de sloop in 2011 woonden er antikrakers. Aanvankelijk was het plan een appartementencomplex te realiseren, maar dat bleek op deze plek niet haalbaar. Uiteindelijk werd in december 2014 gestart met de bouw van acht twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaand huis. Negen maanden later ontvingen de eerste bewoners hun sleutels.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


In september 2015 namen de eerste bewoners van het bouwplan Vicaris de sleutel van hun nieuwe huis in ontvangst.