Een jeugdspeler van Ducks snelt er met de bal vandoor. Tegenstanders proberen hem af te stoppen.
Een jeugdspeler van Ducks snelt er met de bal vandoor. Tegenstanders proberen hem af te stoppen. Foto: Andress Kools - Man met Camera.

OUD-INTERNATIONAL JURGEN JORNA EN COACH JOOST KUPPENS GEVEN TWEE JEUGDCLINICS

'Rennen, rollen, stoeien en schoppen: de rugbysport heeft alles'

Jan Hermens

Jurgen Jorna wierp voor het eerst een 'eitje' achteruit bij Rugbyclub Ducks in Boxtel. Hij weet als geen ander hoe mooi de oer-Britse sport is. De oud-international geeft samen met coach Joost Kuppens van Sport Approved twee rugbyclinics voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Die zijn op zaterdag 17 juni om 11.00 uur en woensdag 21 juni om 15.00 uur bij Ducks in sportpark Den Wielakker.

Met de bal in de hand sprint een jongen vooruit. Op volle kracht, zonder angst voor een stevige tackle. Hij ontwijkt een, twee tegenstanders en gooit dan snel de bal achteruit naar een mee opgekomen ploeggenoot. Die pakt een paar meter en duikt dan over de achterlijn. Try gedrukt. Een paar spatjes modder horen erbij. Rugby is samenspel, tactiek en techniek. Het is een stoere sport vol teamgeest.   

Binnen de lijnen van het speelveld vreten rugbyers het gras op, daarbuiten zijn ze vriendschappelijk en sociaal, ook richting de tegenstander, stelt Jorna, die sinds kort weer in Boxtel woont. Lars van Beek, bestuurslid van Ducks, bevestigt dat. ,,Ons eerste mannenteam speelde pas nog tegen Wasps uit Nijmegen. Op het veld strijden de spelers voor elke meter, daarna hebben beide ploegen samen gebarbecued. Sportiviteit, kameraadschap en respect zijn diep verankerd in onze sport."

VOOROORDEEL

Rugby is echter ook uitdagend en erg goed voor de ontwikkeling van kinderen, zo stellen Jorna en Van Beek. ,,Onze sport is lekker fysiek: rennen, stoeien, rollen, schoppen, vangen, alles zit erin. Kinderen worden er sterker van en ontwikkelen sociale vaardigheden. Kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie en snelheid nemen toe", aldus de voormalig topspeler.

Het tweetal neemt meteen een vooroordeel weg. ,,In een team zitten echt niet alleen grote, stevige mannen of vrouwen. Er is plaats voor iedereen. De clinics zijn voor jongens en meisjes, hoe groot of klein, licht of zwaar ze zijn, maakt allemaal niets uit." Van Beek legt uit: ,,De scrum is voor de krachtpatsers, flankspelers zijn juist vaak wat lichter, zij moeten het meer hebben van snelheid en wendbaarheid. In een rugbyteam vullen spelers elkaar aan."

Zoals bij alle teamsporten, is samenwerking van het grootste belang bij rugby. Alleen dan presteer je als team, alleen dan lukt het om de bal achter de achterlijn te drukken. Het vergt wel wat training om met die eivormige bal gericht te leren gooien en vangen. Jorna: ,,Tijdens de clinic doen we allerlei leuke oefeningen, ook balvaardigheidsspellen."

SCHOOLTOERNOOI

De twee workshops passen in de aanloop naar een scholenwedstrijd komend najaar. Van Beek: ,,We willen trainingen geven op basisscholen en die uit laten monden in een toernooi." Er is bewust voor september en oktober gekozen, want dan vindt in Frankrijk het wereldkampioenschap plaats. Jorna: ,,De sport krijgt dan extra aandacht en dat werkt vaak stimulerend. We willen graag meeliften op dat effect." 

AANMELDEN

Wie wil deelnemen aan een van de rugbyclinics bij Ducks, kan zich al aanmelden via de website www.rcducks.nl.