Gerie Anthonis (links) en Edwin Toonders dragen op woensdag en donderdag hun restaurant over aan kok Youri Zwaneveld (rechts).
Gerie Anthonis (links) en Edwin Toonders dragen op woensdag en donderdag hun restaurant over aan kok Youri Zwaneveld (rechts). Foto: Bas van den Biggelaar.

GERIE EN EDWIN GEVEN LEIDING TWEE DAGEN UIT HANDEN 

Restaurant Plein2 opent Youri's Kitchen

Henk van Weert

Na een complete herinrichting en modernisering verandert er nog iets in restaurant Plein2 aan het Stationsplein in Boxtel. Gastheer Gerie Anthonis en chefkok Edwin Toonders dragen de leiding van hun bedrijf op woensdag en donderdag over aan medewerker Youri Zwaneveld. 

Youri (27) werkt inmiddels tien jaar in Plein2. De ambitieuze kok krijgt van de twee eigenaren de kans en de vrijheid om te laten zien wat hij kan. Dat gebeurt onder de naam Youri's Kitchen die woensdag 7 juni van start gaat. 

,,Lekkere en smaakvolle gerechten voor een aangename prijs. Dat is mijn handtekening. Ik heb al veel van de wereld gezien en raakte geïnspireerd door een aantal bekende chefs van mijn generatie. Het wordt casual dining, zonder poespas", vertelt de Boxtelaar. 

VERFRISSEND

De menukaart die Youri heeft samengesteld kent spannende, verfrissende en eigentijdse gerechten. ,,Maar de wensen van de gast komen - zoals het hoort - altijd op de eerste plaats. Ik koos gerechten die Gerie en Edwin niet zo snel op de kaart zouden zetten. De ideeën voor mijn keuze deed ik onder meer op tijdens een reis door Vietnam." Youri krijgt de vrije hand in een goed geoutilleerde keuken, een sfeervol restaurant en groot terras. 

PICOBELLO

Edwin (55) en Gerie (64), die straks assisteren in Youri's Kitchen, hebben afgelopen jaar hun horecabedrijf geheel vernieuwd. ,,We hadden de buitenkant al aangepakt en dachten: als we het interieur willen doen, moet het nu gebeuren. Over vijf jaar komt het er niet meer van. Een restaurant moet er toch altijd picobello uit zien", benadrukt Edwin. Zijn partner knikt: ,,We hebben het helemaal zelf uitgekozen, er is geen binnenhuisarchitect aan te pas gekomen. De basiskleur is taupe, dat vinden we meer rustgevend dat de zwart-wit tinten van voorheen."

GEEN ACHTTIEN MEER...

Aan stoppen denken de twee Boxtelse horeca-uitbaters nog niet. Gerie grinnikt: ,,We voelen ons soms nog achttien, maar als je met zo'n herinrichting bezig bent, merk je toch wel dat het lijf daar wat anders over denkt." 

Op de vraag of het spannend is om de dagelijkse leiding op twee doordeweekse dagen uit handen te geven, schudt Edwin het hoofd. ,,Nee hoor. Integendeel. Jong keukengeweld in Boxtel, dat is toch fantastisch. De jeugd heeft immers de toekomst, dus: go for it. Voor twee doorgewinterde rotten zoals wij is het alleen maar mooi om met deze nieuwe generatie te mogen samenwerken." 

Gerie vult aan: ,,Youri begint klein, maar wie weet kan dit uitgroeien tot iets groters. Hij mag laten zien wat hij in zijn mars heeft als-ie er alleen voor staat. Alhoewel, alleen... wij blijven meehelpen natuurlijk. Net als ons vaste team van medewerkers."

p Gerie Anthonis (links) en Edwin Toonders dragen op woensdag en donderdag hun geheel vernieuwde restaurant Plein2 over aan kok Youri Zwaneveld (rechts). Foto: Bas van den Biggelaar.