Henk van de Langenberg (links) en Ad van den Nosterum kruipen al een halve eeuw in de huid van respectievelijk Kaïn en Abel, de ruziënde zonen van Adam en Eva. Het is een van de bijbelse taferelen die wordt uitgebeeld tijdens de Heilig Bloedprocessie.
Henk van de Langenberg (links) en Ad van den Nosterum kruipen al een halve eeuw in de huid van respectievelijk Kaïn en Abel, de ruziënde zonen van Adam en Eva. Het is een van de bijbelse taferelen die wordt uitgebeeld tijdens de Heilig Bloedprocessie. Foto: Peter de Koning, 2019.

HENK VAN DE LANGENBERG EN AD VAN DEN NOSTERUM STOPPEN ALS KAÏN EN ABEL

Broedermoord bij herhaling. Maar nooit opgepakt

Henk van Weert

Al vijftig jaar op rij begaat hij op de zondag na Pinksteren meerdere malen een moord. Op zijn eigen broer nog wel. Maar nog altijd loopt Henk van de Langenberg als vrij man rond. Zijn slachtoffer, Ad van den Nosterum, is er ook nog. De doodslag is immers geacteerd: het duo speelt Kaïn en Abel tijdens de bloedprocessie.

De twee geboren en getogen Boxtelaren weten niet anders of zij trekken op Drievuldigheidszondag door het dorp om de Bijbelse broedermoord uit te beelden. Henk (75) als Kaïn en Ad (68) als Abel. ,,Als ik met mijn stok op Abel begin in te slaan, klinkt er nog wel eens geblaf als iemand in het publiek een hond bij heeft", grinnikt Henk. Ad valt hem lachend bij: ,,En weet je nog dat meisje dat me overeind hielp toen ik voor de zoveelste keer op straat lag te 'creperen' van de pijn. Ze dacht dat het echt was!"

Mensen in het publiek proberen het tweetal wel eens van de wijs te brengen, maar Henk en Ad proberen hun rol als de ruziënde zonen van Adam en Eva zo serieus mogelijk te spelen. ,,En dat leidt nogal eens tot schrikreacties.  Want ons 'gevecht' ziet er levensecht uit hoor", glundert Henk.

JONGENSKOOR

Komende zondag spelen de mannen hun rol voor het laatst. ,,Er zijn nog geen opvolgers bekend, maar ik hoop toch echt dat er twee personen zijn die volgend jaar Kaïn en Abel spelen. De Heilig Bloedstichting (die de processie organiseert - red.) heeft wel gevraagd of we het toch nog één keer willen doen. Zeker omdat het in 2024 een eeuw geleden is dat een van de twee bloeddoeken terugkwam in Boxtel. Maar het is mooi geweest", zegt Ad. 

Overigens, de twee lopen al veel langer dan een halve eeuw mee in de ommegang. ,,We zijn beiden nog opgevoed als echte katholieke mènnekes, natuurlijk. Het begon ooit als lid van Cantasona, het jongenskoor van de Heilig Hartkerk meen ik", peinst Ad. Ook Henk startte als kind in een koor: ,,De Gildebroederkes van de Maria Reginakerk. Bovendien was ik ooit volgeling van de profeet Jesaja."

AUDITIE DOEN

Zelden lieten Ad en Henk verstek gaan. ,,Ja, ooit toen ik met zaalvoetbal een zweepslag opliep", herinnert Henk zich. Zijn broer Hans speelde Abel toen Ad verhinderd vanwege het huwelijksfeest van zijn zus in Engeland. Ook vorig jaar was hij er niet bij. ,,Na twee jaar corona was het 'uit mijn systeem' geraakt. Ik was op vakantie in Portugal, helemaal niet aan de processie gedacht. Dit jaar belde Henk me om toch nog één keer ter aarde te storten als Abel."

Zo'n vijftig jaar geleden zaten de twee Boxtelaren in dezelfde vriendengroep en daar besloten ze samen Kaïn en Abel te spelen. ,,We moesten zelfs gekscherend auditie doen bij onze maten. Dan zouden zíj wel bepalen of we geschikt waren. Maar ze hadden er natuurlijk niets over te zeggen", lacht Henk. 

TEKST ERIN GERAMD

Net als Ad kent hij de tekst die bij de rol hoort, uit het hoofd: ,,Die zit erin geramd, zeg maar gerust. Als ze me er 's nachts voor wakker zouden maken, dreun ik het zomaar op." Ad knikt: ,,Ik meen dat die tekst nog ooit op papier is gezet door Van der Heijden, mijn toenmalige docent Nederlands op de hbs."

Abel spreekt een dankgebed aan God uit voor al het moois op aarde, maar Kaïn reageert cynisch: 'En wat denk je dat de Heer je als dank geeft: pijn, verdriet en ellende. Wie het geluk zelf niet maakt, krijgt het van God echt niet cadeau!' Het meningsverschil loopt zover op dat Kaïn zijn broer doodknuppelt...

Afbeelding