Het deel van het tracé van de buizenleiding Delta Rhine Corridor dat door de gemeente Boxtel gaat.
Het deel van het tracé van de buizenleiding Delta Rhine Corridor dat door de gemeente Boxtel gaat. Foto: Gasunie.

Waterstof en ammoniak via pijpleiding door Boxtel

Bouwen en wonen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is samen met de gasunie van plan om zes ondergrondse buisleidingen aan te leggen van de Rotterdamse haven tot aan Geleen in Limburg. De route die deze leiding volgt, loopt ook over Boxtels grondgebied. Inwoners langs het tracé zijn hier deze week over ingelicht.

Het project heet de Delta Rhine Corridor en moet zorgen voor een duurzamer transport van waterstof, aardgas, ammoniak, propeen en lpg richting Chemelot in Geleen en de Duitse grens. Het Rijk ziet in de buizen een deel van de oplossing om zware industrie minder CO2 uit te laten stoten in 2030. Daarnaast wil het Rijk met de verbinding minder afhankelijk worden van de toevoer van energie, daarom komt er naast de vluchtige stoffen ook een stroomleiding bij te liggen.

LANGS KAMPINA

De leidingen worden aangelegd in een strook grond die hiertoe door de Rijksoverheid al in 2012 is gereserveerd. Zoals de plannen er nu uit zien, komen de buizen ter hoogte van buurtschap Luissel Boxtel binnen. Vervolgens worden deze via Roo..