Fase twee van nieuwbouwwijk Reigerskant was vorig jaar augustus nog volop in aanbouw. Esch, maar ook Liempde en Lennisheuvel kunnen zich de komende negen jaar verheugen op meer goedkope huizen en sociale huur, als het aan het college van B en W ligt.
Fase twee van nieuwbouwwijk Reigerskant was vorig jaar augustus nog volop in aanbouw. Esch, maar ook Liempde en Lennisheuvel kunnen zich de komende negen jaar verheugen op meer goedkope huizen en sociale huur, als het aan het college van B en W ligt. Foto: Rens van den Elsen.

Extra sociale huur en goedkope huizen in Esch, Liempde en Lennisheuvel

Bouwen en wonen

In Boxtel worden de pijlen gericht op seniorenwoningen: de helft van alle nieuwbouw moet daaruit bestaan. In Liempde, Esch en Lennisheuvel ligt de komende negen jaar de focus op goedkope huisvesting: 30 procent van alle bouwprojecten wordt sociale huur. En ontwikkelaars die er voor 25 procent huizen onder de 248.000 euro neerzetten, krijgen een streepje voor. 

Dit wordt (een deel van) de eisenlijst die de gemeente Boxtel richting initiatiefnemers van woningbouw communiceert. Wim van der Zanden presenteerde dinsdag aan de pers de nieuwe woonvisie tot aan 2032: ‘Samen bouwen aan een thuis in Boxtel’. De wethouder woningbouw moet wel wachten totdat de gemeenteraad ermee instemt voordat hij ermee de hort op kan. 

Het huidige college is haast twee keer zo ambitieus als het vorige. Over negen jaar moeten er in totaal 2285 nieuwe huizen bij zijn gekomen. Waarvan 1300 in 2027 al. Realistisch? ,,Het is in ieder geval de ambitie. Helaas hebben we in Nederland zoveel wetten en regels waardoor versnellen van woningbouw erg moeilijk is. Dus daar hebben we mee te dealen”, aldus de wetho..