In het voormalige kantoorgebouw van de Rabobank in Boxtel verblijven sinds medio oktober 2022 Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
In het voormalige kantoorgebouw van de Rabobank in Boxtel verblijven sinds medio oktober 2022 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Foto: Albert Stolwijk.

Opvang Oekraïners leverde Boxtel vorig jaar geld op

Economie

De opvang van Oekraïners heeft Boxtel vorig jaar 466.000 euro opgeleverd. Het realiseren van de slaapplekken bleek namelijk goedkoper te zijn dan de vergoeding die het Rijk overmaakte. Dat blijkt uit de jaarrekening die de gemeente Boxtel vandaag openbaar maakte.

In 2022 werd door MijnGemeenteDichtbij in totaal voor 287 oorlogsvluchtelingen een slaapplek geregeld. Dat was voor zowel Boxtel als Sint-Michielsgestel. Het Rijk keerde tot 1 oktober honderd euro per nacht per opvangplek uit, daarna werd dat 83 euro per nacht. 

In Boxtel werden vorig jaar in korte tijd drie opvangplekken gerealiseerd: in het voormalige Rabobankpand, Liduina en De Kleine Aarde. Bij die laatste verblijven inmiddels geen Oekraïners meer, zij zijn naar de andere locaties gegaan. De gebouwen en kamers waren volgens het college van B en W relatief eenvoudig om te bouwen tot slaapplek, waardoor de vergoeding van het Rijk ruimschoots voldoende bleek. Daardoor houdt Boxtel nu geld over.