Slachterij Vion werd in de eerste helft van 2022 zesmaal beboet door de NVWA. Het is onbekend welke overtredingen werden begaan.
Slachterij Vion werd in de eerste helft van 2022 zesmaal beboet door de NVWA. Het is onbekend welke overtredingen werden begaan. Foto: archief Brabants Centrum.

SLACHTERIJ BOXTEL KRIJGT ZES BOETES IN EERSTE HELFT 2022


NVWA: vijftien overtredingen bij Vion

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) constateerde in de eerste helft van 2022 vijftien onjuistheden bij varkensslachterij Vion in Boxtel. Daarmee behoort Vion tot de bedrijven die het meest in de fout gingen. In het hele land werden tientallen boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan slachthuizen.

De NVWA meldt de tekortkomingen in een rapport waarin verslag wordt gedaan over de periode van begin 2021 tot medio vorig jaar, aldus Omroep Brabant. In totaal werden verspreid over het land ruim 26.000 controles uitgevoerd bij 23 grote bedrijven die varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten of paarden slachten. Vion in Boxtel is de grootste slachterij van ons land. 

Uit het rapprt wordt niet duidelijk op welke locatie welke onregelmatigheden werden geconstateerd. Het kan zijn dat dieren niet goed werden bedwelmd voordat ze doodgemaakt werden. Ook werd op een aantal karkassen darminhoud teruggevonden. Afhankelijk van de overtreding en bijvoorbeeld hoe vaak die gemaakt is, kan een boete van 1.500 tot 20.000 euro opgelegd worden.

In de eerste helft van 2022 werden landelijk 62 boetes en zeventig waarschuwingen uitgedeeld. In dezelfde periode in 2021 lag dat aantal nog hoger: zeventig boetes en 92 waarschuwingen. De NVWA heeft geen verklaring voor de daling, maar stelt dat het nog te vaak misgaat en dat het beter moet. Ook vindt de rijksdienst dat slachthuizen onvoldoende hun verantwoordelijkheid nemen.