Café Het Witte Paard op de hoek Brederodeweg-Hobbendonkseweg.
Café Het Witte Paard op de hoek Brederodeweg-Hobbendonkseweg. Foto: Piet van Oers.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 14 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de hoek Brederodeweg-Hobbendonkseweg. Hier bouwde Willem van der Meijden in 1934 een café aan de 'nieuwe weg'. Dat was een destijds aangelegde omleiding voor het doorgaand noord-zuidverkeer dat zich dwars door het centrum van Boxtel wurmde. Het omleidingstracé, nu Brederodeweg, was destijds een onderdeel van rijksweg 64.

Na de Tweede Wereldoorlog was Willems zoon Harrie enkele jaren uitbater, maar in 1952 werd Jeanette den Ouden uit Zaandam eigenaar. Zij gaf het karakteristieke pand zijn naam: Het Witte Paard. Na diverse wisselingen van de wacht namen Jo en Mia Dirks de kroeg in 1972 over van Jan en Nelly Meulenbroeks. 

In korte tijd vonden diverse clubs hun thuishonk in Het Witte Paard: de Knokkers (organisator jeugdcarnaval), volleybalteam Oude Ballen, zaalvoetbalteams Hobbelen en FCM en biljartclub Eureka. Het orkest Kwis?Niks hield er jarenlang zijn volksmuziekcafé. Naast het etablissement, maar in hetzelfde pand, bevond zich cafetaria 't Veulentje, waar een zoon van de familie Dirks de scepter zwaaide. 

Na twintig horecajaren deden Jo en Mia het café over aan Appie en Kitty Loubann-Karssemakers, die op Fellenoord een pizzeria exploiteerden. Kort voor de eeuwwisseling werd het horecapand omgedoopt tot restaurant De Dommel, maar na enkele jaren werd het dichtgetimmerd in afwachting van sloop. De afbraak startte in 2006 om plaats te maken voor fase 1 van nieuwbouwproject Princenlant. 

Hier verrees het 21 appartementen tellende complex De Rechter (foto rechts), een als eigenzinnig omschreven ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Albert & Van Huut dat in 2007 werd opgeleverd. Het straatje, een laatste restant van de vroegere Nieuwstraat waarvan Het Witte Paard huisnummer 33 droeg, werd omgedoopt tot Alidade.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Appartementencomplex De Rechter werd gebouwd op de plek van café Het Witte Paard.