Milieuvereniging Het Groene Hart verzet zich onder meer tegen de aanpassingen voor de Keulsebaan, een verkeersmaatregel die Boxtel wil nemen wegens de toekomstige sluiting van de dubbele overweg.
Milieuvereniging Het Groene Hart verzet zich onder meer tegen de aanpassingen voor de Keulsebaan, een verkeersmaatregel die Boxtel wil nemen wegens de toekomstige sluiting van de dubbele overweg. Foto: Peter de Koning.

PvdA-GroenLinks pleit voor samenwerking met kritische milieuclub Het Groene Hart

Politiek

De afgelopen decennia stonden ze al vaak tegenover elkaar bij de bestuursrechter: de gemeente Boxtel en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant. PvdA/GroenLinks kwam dinsdag tijdens de raadsvergadering met een opmerkelijk voorstel: vraag de club om hulp bij ruimtelijke plannen.

Aanleiding voor de motie van PvdA-GroenLinks was een bouwproject aan de Esschebaan 31. Daar zijn enkele jaren geleden stallen afgebroken en plannen voor twee ruimte-voor-ruimtewoningen (de gemeenteraad stemde dinsdag in met de wijziging van het bestemmingsplan). 

Het Groene Hart, die sowieso niks op heeft met de provinciale regeling (’want verrommeling van het buitengebied’), is een van de bezwaarmakers. Zoals de in Boxtel ontstane club al sinds 1982 in het geweer komt zodra het milieu in het gedrang lijkt te komen. Recent bij de aanleg van de Verbinding Ladonk-Kapelweg (VLK) en de vernieuwing van de Keulsebaan bijvoorbeeld. Een ‘vaste klant van de Raad van State’ noemt de vereniging zichzelf: ‘Tot onze spijt!’