Varkens zijn in Nederland eigenlijk staldieren, maar lopen bij Herenboeren Wilhelminapark buiten. Met instemming van overheden kon de coöperatieve boerderij vanaf 2017 voor een periode van vijf jaar gecontroleerd experimenteren. Die periode is inmiddels voorbij.
Varkens zijn in Nederland eigenlijk staldieren, maar lopen bij Herenboeren Wilhelminapark buiten. Met instemming van overheden kon de coöperatieve boerderij vanaf 2017 voor een periode van vijf jaar gecontroleerd experimenteren. Die periode is inmiddels voorbij. Foto: Albert Stolwijk, 2019.

B & W: ‘Handhaving bij Herenboeren niet nodig’

Algemeen

Zolang er concreet zicht is om alle vergunningen bij Herenboeren Wilhelminapark rond te krijgen, hoeft er niet te worden gehandhaafd. Dat antwoordt het college van B en W op vragen door de fractie van Balans.

Er zijn vorig jaar tijdens eerdere controles door de gemeente Boxtel en de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) diverse overtredingen geconstateerd bij de coöperatieve boerderij aan het Kampspoor. ODBN heeft al een brief opgesteld met daarin de kosten voor de boete. Die kan oplopen van wekelijks 5.750 euro tot maximaal 31.500 euro. 

Maar die brief is niet verstuurd en de dwangsom is ook niet opgelegd aan Herenboeren. De omgevingsdienst, provincie en de gemeente zijn namelijk in overleg om te kijken hoe ze de situatie in het Wilhelminapark legaal kunnen maken. Dat onderzoek loopt nog. Volgens B en W is er ook zicht op het rondkrijgen van de vergunningen, zowel vanuit de gemeente Boxtel als de provincie. Dan is handhaving niet aan de ..