Gestel zoekt naar locatie voor vluchtelingen


Pål Jansen

Naarstig is de gemeente Sint-Michielsgestel op zoek naar een opvanglocatie waar de komende tien jaar plek is voor driehonderd vluchtelingen.

De buurgemeente moet dit jaar 270 vluchtelingen huisvesten. Deels deelt Gestel die opdracht van het Rijk met de gemeente Boxtel: gezamenlijk moeten ze 350 Oekraïners onderdak bieden. Maar enkele maanden geleden eindigde de opvang op het terrein van Kentalis. Een deel van de tijdelijke bewoners is naar Boxtel verkast. 

Gestel moet naast 162 Oekraïners ook 108 asielzoekers van elders buiten de Europese Unie en 36 vergunninghouders huisvesten. Maar volgens burgemeester Han Looijen kan zijn gemeente niet voor iedere groep onderdak aanbieden. Daarom vangt Sint-Michielsgestel meer vluchtelingen van buiten de EU op en gaan de Oekraïners naar nabijgelegen gemeenten.

VASTGOED ZOEKEN

Een opvangfaciliteit vinden, is een uitdaging. Gestel heeft daarvoor geen geschikt vastgoed. Bovendien wil het college de sociale huursector niet te veel belasten vanwege de wachtlijsten. Vóór de zomer hoopt de gemeente meer duidelijkheid te bieden over een nieuwe locatie.