De Dorpsraad Gemonde wil de leefbaarheid in het dorp behouden en zit zich daarom in voor allerlei zaken.
De Dorpsraad Gemonde wil de leefbaarheid in het dorp behouden en zit zich daarom in voor allerlei zaken. Foto: Peter van Kampen.

'JONGEREN: LAAT JE HOREN VOOR TOEKOMST GEMONDE'

Dorpsraad zet zich in voor leefbaarheid


Wendy van Lijssel


Om de leefbaarheid in Gemonde te waarborgen werd vorig jaar een dorpsraad opgericht. Het zevenkoppig bestuur en de werkgroepen Wonen, Verkeer en Landschap praten, denken samen met inwoners over de toekomst van hun dorp. 

Gemonde telt 2.206 inwoners. Dat waren enkele jaren eerder nog 2.260. De plaatselijke Lambertusschool heeft zo'n 150 leerlingen. Dat waren er ooit 250. Het zijn cijfers die de dorpsraad zorgen baren. ,,Ze geven aan dat de leefbaarheid van de kleine gemeenschap onder druk staat als er niet ingegrepen wordt. Dat is dan ook precies wat we ons tot doel hebben gesteld", vertellen Jos Geerts, Tiny Schellekens, Hans van der Schoot, en Jean-Sébert van der Doelen. Zij vormen samen met Paul van der Heijden, Miriam van Kampen en Gerrit van Oirschot het bestuur. 

VEEL NODIG

,,Omdat er op het gebied van wonen, verkeer, landschap en natuur nogal wat nodig is om het dorp leefbaar te houden, zijn er drie werkgroepen opgericht met betrokken inwoners die zich over deze onderwerpen buigen”, aldus Geerts.

De werkgroep verkeer heeft zich tot doel gesteld om ervoor te zorgen dat de wegen veilig en in orde zijn. Ook voor mensen die met een rollator, rolstoel of wandelwagen van a naar b moeten in het dorp. ,,Al enkele jaren is er overleg met de gemeente Sint-Michielsgestel over het verbeteren van de Sint-Lambertusweg en Dorpstraat. De gemeente pleegt onderhoud, maar wij willen vernieuwing. Nu wordt alleen de Sint-Lambertusweg aangepakt, omdat daar de riolering kapot is. Daarnaast hebben we een visie gemaakt over hoe de Dorpstraat verbeterd kan worden”, aldus Van der Schoot, die ook zitting heeft in de werkgroep Verkeer.

KRIMP

De werkgroep Wonen zet zich juist weer in voor een betere afstemming tussen vraag en aanbod. ,,Met name voor jongeren en ouderen is er niks. Zij zoeken nu elders woonruimte en daardoor gaat de leefbaarheid met sprongen achteruit. Niet alleen het aantal basisschoolleerlingen loopt terug, ook de plaatselijke verenigingen krimpen in leden. Wij hebben mogelijke bouwlocaties in beeld en zijn hierover met de verantwoordelijk wethouder in gesprek. Een extern onderzoeksbureau stelt dat er tot 2028 nog 85 woningen bij mogen komen, maar zoveel zijn er de afgelopen 25 jaar niet eens gebouwd... Het zou dus mooi zijn als daar een begin mee wordt gemaakt”, meldt Schellekens. 

Zeker op het woonvlak is het volgens het bestuur belangrijk dat jongeren zich aansluiten. Van der Doelen: ,,Zo laten ook zij hun stem horen en kunnen ze via deze weg proberen om in Gemonde te blijven wonen."

Binnen het clubje dat zich bezig houdt met het Gemondse landschap en de omliggende natuur, wordt vooral gekeken naar het behoud van bijvoorbeeld zandpaden en oude bomen. Maar ook de aanleg van een voedselbos staat op de agenda. 

SLUIT JE AAN

Het bestuur van Dorpsraad Gemonde doet een dringende oproep aan inwoners om zich in te (blijven) zetten voor de leefbaarheid van het dorp. Voorzitter Geerts: ,,Zij zijn welkom om aan te sluiten. Ook zij die interesse hebben voor andere onderwerpen, zoals duurzaamheid en de  energietransitie. We staan altijd open voor ideeën, plannen en geven graag uitleg en ondersteuning."

Kijk voor meer informatie op: www.dorpsraadgemonde.nl.


p De Dorpsraad Gemonde wil de leefbaarheid in het dorp behouden en zit zich daarom in voor allerlei zaken, zoals de bouw van woningen en de verkeersveiligheid. Foto: Peter van Kampen.