Sint-Josephschool, onderdeel van het Duinendaalcomplex. Het gebouw dateert uit in 1922 en deed dienst voor lager onderwijs aan meisjes en werd later gebruikt als mulo. In december 1980, toen deze foto werd genomen, was het een dependance van de Middelbare Agrarische School (MAS).
Sint-Josephschool, onderdeel van het Duinendaalcomplex. Het gebouw dateert uit in 1922 en deed dienst voor lager onderwijs aan meisjes en werd later gebruikt als mulo. In december 1980, toen deze foto werd genomen, was het een dependance van de Middelbare Agrarische School (MAS). Foto: Piet van Oers.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 13 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op Duinendaal. De oude foto toont de voormalige Sint-Josephschool en dateert uit december 1980. Het gebouw werd opgetrokken door de zusters JMJ in 1922 als meisjesschool. 

De school maakte deel uit van een groot complex met onder meer het oude Liduinaziekenhuis, een fraaie en rijk versierde kapel, een pensionaat, weeshuis en een bejaardenhuis. Nadat de zusters JMJ in de jaren zeventig het complex verlieten, werd het overgenomen door de gemeente. Er kwam tijdelijke huisvesting voor de eerste lichting Spaanse gastarbeiders, mensen met een lichamelijke beperking hadden er een activiteitencentrum en jongerencentrum Open Huis vond er een plek. 

In de Sint-Josephschool vestigde de Middelbare Agrarische School (MAS, later Helicon, nu Yuverta) er een dependance omdat het hoofdgebouw aan de Pastoor Erasstraat te klein werd. Op de archieffoto verlaten de MAS-scholieren het gebouw. De prent stond op de voorpagina van deze krant en illustreerde een artikel over een saneringsplan voor Duinendaal. Het vroegere JMJ-complex zou worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woningen. 

De sloop was niet onomstreden, zeker niet als het ging om de zusterskapel. Een voorstel om daar een cultureel centrum van te maken, haalde het niet en in 1982 begon de afbraak. Een jaar later werd gestart met de bouw van 123 (deels gestapelde) huizen, waarvan de eerste in 1984 werden opgeleverd. 

In 1980 werd nog gedacht dat de MAS-dependance zou verkassen naar het vroegere internaat Stapelen, maar uiteindelijk werd er tot 1988 agrarisch onderricht gegeven. In dat jaar betrok de mbo-school een nieuw onderkomen aan de Schouwrooij. 


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Duinendaal