Gilde Liempde schiet op houten koningsvogel


De kruisboogschutters van gilde Sint-Antonius Abt uit Liempde houden zaterdag 20 mei het tweejaarlijkse koningschieten. De titelstrijd vindt plaats op het terrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk. 

Het eerste schot wordt om 13.45 uur gelost door burgemeester Ronald van Meygaarden. Vervolgens mogen de gildeleden op de houten vogel aanleggen. Jos van Heerebeek lukte het twee jaar geleden om het laatste stuk naar beneden te krijgen. 

In de ochtend rijden de gildeleden per huifkar door het dorp om de hoofdman en huidige koning op te halen. Vervolgens trekt de stoet naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk, waar een eucharistieviering wordt gehouden. Na de mis wordt in Het Wapen van Liempde de schietvolgorde bepaald. Vanaf 14.00 uur begint dan de wedstrijd op het gildeterrein. 

Als de winnaar bekend is, wordt deze officieel geïnstalleerd en klinken de kerkklokken. Om 17.30 uur wordt de nieuwe koning gepresenteerd op het gildeterrein. Een uur later brengt fanfare Concordia een serenade. De dag wordt besloten met een koningsmaal in Sint-Teunis’ Honk op Antonius Bleek.