Deelnemers aan Durpskwis Liemt mogen ook dit jaar hilarische opdrachten en soms schijnbaar onmogelijke vragen verwachten.
Deelnemers aan Durpskwis Liemt mogen ook dit jaar hilarische opdrachten en soms schijnbaar onmogelijke vragen verwachten. Foto: Bas van den Biggelaar, 2022.

Terugblikken op tien jaar Durpskwis

Verenigingen

,,We halen herinneringen op aan tien jaar Durpskwis Liemt.” Deelnemers aan het vragenspel op vrijdag 3 november moeten deze hint onthouden, verklappen vrijwilligers Janne van Bergen en Frank van den Bosch. De organisatie maakt zich klaar voor de tiende editie van het vragenspel dat jaarlijks honderden Liempdenaren op de been brengt. 

,,Van de oorspronkelijke bezetting ben ik als enige nog overgebleven. Ik kan het niet loslaten”, gniffelt de Liempdse Van Bergen. ,,Het is overigens goed dat we steeds wisselende commissieleden hebben”, vervolgt ze. ,,Zo krijgen we telkens een andere quiz met unieke vragen.”

Zo kwam vorig jaar Van den Bosch nieuw bij de organisatie. Hij is sterker in reken- en economische vraagstukken. ,,De inhoud kan echt alle kanten opschieten, mensen weten niet wat ze moeten verwachten. Ik twijfelde nog of ik wel mee wilde doen aan de organisatie, want normaliter speel ik zelf ook mee met veel plezier. Maar ik heb toch de knoop doorgehakt. Als je meedoet, heb je één avond lol; nu heb ik dat het hele jaar door.” 

TERUGLOOP

In 2013 was de eerste editie van de Durpskwis, in 2021 viel het evenement uit door corona. De activiteit werd opgetuigd door buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk. Destijds alleen voor de buurt, maar na drie jaar werd het evenement uitgebreid voor het hele dorp. Van Bergen: ,,Diverse jaren was het deelnemersveld vol. Maar we merken de laatste jaren wel een terugloop.”

Daar speelt de buurtvereniging op in: sinds vorig jaar is er ook een ‘lightversie’. Van Bergen: ,,Dan kunnen ook kleinere teams meedoen. Diverse groepen werden steeds groter: van wel 20 tot 25 man. Die haalden logischerwijs een betere eindscore. Voor kleinere formaties met tien tot vijftien mensen, werd het daarom ook minder leuk. De ‘lightversie’ is een succes.” Van den Bosch: ,,Die gaan we dus ook tijdens de komende lustrumeditie inzetten.”

Dus zijn er ook twee winnende teams. En ja, die worden ook dit jaar weer op dezelfde avond bekendgemaakt. Maar alle ingevulde vragenlijsten worden onder grote tijdsdruk nagekeken. Daardoor wil de uitslag nog wel eens veranderen... Van den Bosch lacht: ,,Ik zat dus in een van die teams die op de avond zelf had gewonnen, maar na een hertelling daags erna niet de winnaar bleek.” 

FEESTAVOND

Zowel Van Bergen als Van den Bosch en de rest van het Durpskwis-team peinzen er niet over om het resultaat op een andere dag bekend te maken. ,,Dezelfde avond, dat vinden we het leukst! We hebben aansluitend weer de feestavond in café Het Wapen van Liempde en daar hoort de prijsuitreiking bij.”

,,We hebben bovendien een extra controle ingevoerd om te zorgen dat het meteen goed gaat”, vervolgt Van den Bosch. En als na een hertelling de winnaar opnieuw anders blijkt, is er twee keer reden voor een feestje...

Inschrijven kan vanaf vrijdag 1 september 00.00 uur. Durpskwis Liemt is op vrijdag 3 november.