AMBTENARENORGANISATIE IN HET ROOD

ICT en inhuur personeel debet aan tekort MGD 


Rens van den Elsen

Hoewel het de goede kant op gaat, blijft het lastig om voldoende personeel te vinden voor MijnGemeenteDichtbij (MGD). Mede daardoor viel de financiële balans van de ambtenarenorganisatie in 2022 met 720.400 euro negatief uit, op een totale begroting van ruim 41 miljoen euro. Daar was echter al rekening mee gehouden...

MGD kampt al jaren met een groot personeelsverloop. Daardoor huren de samenwerkende gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel vaker externe krachten in en dat loopt in de papieren. Bij het opstellen van de begroting voor 2022 werd de kostenpost daarom voor de zekerheid al meegenomen. Dat was niet slecht ingeschat, want het verschil tussen het begrote en het werkelijke tekort draagt 'slechts' 5.600 euro Minimaal dus. Het Boxtelse deel bedraagt overigens 402.300 euro.

Om de openstaande functies in te vullen is het afgelopen jaar geïnvesteerd in een eigen vacaturewebsite (werkenbijmgd.nl). Daarnaast is er een digitaal charmeoffensief gestart om ervoor te zorgen dat potentiële werknemers een positiever beeld krijgen van de organisatie. Er is ook gewerkt aan het langer behouden van bestaand personeel, door diverse programma's aan te bieden waardoor medewerkers zich verder ontwikkelen. 

De investering lijkt haar vruchten af te werpen, want er zijn in 2022 meer vacatures ingevuld en er zijn meer nieuwe medewerkers begonnen, dan dat er zijn vertrokken. 

Ook investeringen op ICT-gebied droegen bij aan het tekort. MGD heeft naar eigen zeggen vorig jaar extra aandacht gegeven aan het hybride werken, waarbij ambtenaren vanuit ieder gemeentehuis of thuis in kunnen loggen. Ook zijn er veel grote beeldschermen aangeschaft, zodat meer mensen tegelijkertijd bij een online vergadering aan kunnen schuiven. Hierdoor hoeven volgens het MGD-bestuur minder mensen steeds van locatie te wisselen, dat is efficiënter.

OPVANGEN

Het financiële tekort is opgevangen middels de zogeheten egalisatiereserves. Dat is een potje waar Boxtel en Sint-Michielsgestel jaarlijks geld in stoppen om tegenvallers op het gebied van personeel en hardware op te vangen. 

Boxtel neemt qua kosten voor MGD 56 procent voor haar rekening, de rest is voor de buurgemeente.