Waar géén wil is, is géén weg!


Maandagochtend 1 mei. Ik heb overnacht in Lennisheuvel in het huis van mijn moeder, die enkele dagen eerder is overleden. Morgen is de uitvaart, waarbij zij voor de laatste keer zal oversteken vanuit haar huisje naar de kerk aan de overkant. Dat was haar laatste wens.

’s Ochtends heeft de gemeente borden geplaatst dat morgen bomen gerooid gaan worden voor de kerk en school. Recht tegenover het huis van mijn moeder. Eerdere communicatie daarover heeft niet plaatsgevonden; voor alle omwonenden en het kerkbestuur een complete verrassing.

Direct de gemeente gebeld of het rooien van de bomen alstublieft niet één dag uitgesteld kan worden, zodat morgen de laatste oversteek van mijn moeder niet verstoord wordt door al het materieel en lawaai van de aannemer die gaat snoeien. Want ‘waar een wil is, is een weg’, zoals het motto luidt van de coalitiepartijen, bij het beleidsakkoord 2021-2026. Zou het dan echt niet mogelijk zijn om met de aannemer afspraken te maken dat hij morgen elders gaat snoeien en zijn snoeiwerkzaamheden in Lennisheuvel één dag verplaatst? Nee, volgens de gemeente is dat echt niet mogelijk. Op mijn vraag waarom er niet eerder over is gecommuniceerd, krijg ik het ‘goedkope’ antwoord dat de aannemer dit had moeten doen. Op mijn opmerking dat de gemeente als opdrachtgever de eindverantwoordelijke is, krijg ik géén respons. 

Dus op dinsdag 2 mei is het een enorme puinhoop in Lennisheuvel bij de kerk, school en Orion. Want ja, ook de parkeerplaatsen bij de Orion zijn afgezet in verband met het rooien van de bomen en daarnaast volledig bezet met busjes en auto’s van alle werklui. Kortom: géén parkeerplaatsen voor de laatste gasten van mijn moeder. Gelukkig ben je dan in Lennisheuvel en komt een buurvrouw spontaan aanbieden om haar privéterrein open te stellen als parkeerplaats voor de uitvaartgasten. Dat is het mooie van Lennisheuvel. Maar helaas… Lennisheuvel is onderdeel van gemeente Boxtel.

Lieve mama, ik weet hoe erg je deze chaos zou hebben gevonden op jouw laatste reis!


        ANITA COSTENOBLE- 

        VAN DOOREMALEN