Bakkerij Van Griensven (rechts) met links daarnaast de drukkerij die door dezelfde familie werd geëxploiteerd.
Bakkerij Van Griensven (rechts) met links daarnaast de drukkerij die door dezelfde familie werd geëxploiteerd. Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 12 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op de plek aan de Rechterstraat waar nu de Hema is gevestigd, maar waar tot 1991 de familie Van Griensven vier generaties lang haar bakkerij én drukkerij runde. In dat jaar veranderde het straatbeeld hier aanzienlijk. De twee bedrijfspanden met respectievelijk de huisnummer 8 en 10 gingen, samen met de woning van de familie Van de Ven op nummer 12, tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Op deze plek verrees warenhuis Hema.

Hema was sinds april 1980 gevestigd aan de Stationsstraat, in het pand waar nu schoenendiscounter Scapino is te vinden. Medio oktober 1990 maakte de familie Heijma-Kokx het nieuws over de voorgenomen verhuizing wereldkundig. Daarbij werd de hoop uitgesproken om in september van 1991 de nieuwe zaak te kunnen openen. Dat bleek een beetje te optimistisch, maar in maart 1993 opende de nieuwe Hema alsnog zijn deuren aan de Rechterstraat. 

In 1873 opende Huub van Griensven zijn bakkerij, rechts op de oude foto. Later begon hij ook een drukkerij, links naast het poortje. De twee bedrijven werden voortgezet door zijn zoons Jo (bakker) en Cor (drukker). Op het moment dat de foto linksboven werd genomen was de derde en vierde generatie inmiddels in de bedrijven actief. 

De familie Nabbe- van Griensven die de bakkerij in 1990 exploiteerde, wilde haar bedrijfsvoering veranderen om zich voortaan te richten op de productie van worstenbrood (vanouds een specialiteit van de familie) en fastfood. Daarvoor streek men neer in een hal die ooit was gebouwd achter het monumentale pand Stationsstraat 69. Daar was was tot aan het begin van de coronacrisis partycentrum Denziz gevestigd. Guus van Griensven verplaatste de activiteiten van de drukkerij naar bedrijvencentrum De Baanderije aan de Parallelweg Zuid. In 1972 nam hij de zaak over van zijn vader Cor. 


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Hema, Rechterstraat