Lois roert door de pan zelfgemaakte tomatensoep die ze bereidt met haar klasgenootjes Lizzy (links) en Esmee.
Lois roert door de pan zelfgemaakte tomatensoep die ze bereidt met haar klasgenootjes Lizzy (links) en Esmee. Foto: Henk van Weert.

What’s Up, Beemden-koks?

Jeugd

Voor alle leerlingen van basisschool De Beemden in Boxtel-Oost stond dinsdag een bijzonder lesrooster op het programma. Het gebouw aan het Apollopad was onderverdeeld in diverse ateliers waar de kinderen anders dan anders les kregen. Uiteenlopend van solderen tot fotografie en van origami tot soep koken. Voor dat laatste kozen Esmee, Lois en Lizzy, allen zes jaar oud, uit groep twee van juf Jeanine.

Zo! Jullie hebben een eigen keuken op school. Wat gaaf! ,,Ja hè?”, glundert Lizzy. ,,Hier leren de bso-kinderen koken. Vandaag mogen wij hier lekker aan de slag.”

Het ruikt heerlijk. Wat zijn jullie aan het maken? Lois roert door de pan die op de inductiekookplaat staat en zegt: ,,Zie je dat niet dan? Tomatensoep. Alle dingetjes die erin zitten hebben we zelf gesneden.” Esmee knikt: ,,Heel voorzichtig hoor. Want de messen zijn scherp. Juf Jeanine lette goed op we ons niet in de vingers sneden.”

Jullie willen zeker later zelf kok worden? ,,Nee hoor, ik word moeder”, zegt Lizzy. ,,Maar dan moet je natuurlijk ook wel ooit koken.” Esmee ziet het wel zitten om kok te worden: ,,Dan maak ik het liefst frietjes. Die zijn het ..