Baroniestraat blijft voorlopig eenrichtingverkeer

De nadelen voor ondernemers wegen niet op tegen de voordelen voor omwonenden. Het eenrichtingverkeer in de Baroniestraat blijft voorlopig dan ook. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch deze week besloten.

Drankenhandel De Leijer en werkgevers op bedrijventerrein Ladonk stapten eind maart naar de rechter in een poging om het verkeersbesluit van de gemeente Boxtel terug te draaien. De ondernemers droegen als reden aan dat door het eenrichtingverkeer hun bedrijven slecht bereikbaar zijn. Vooral voor de drankenhandel zou gelden dat daardoor klanten wegblijven. Tevens zou personeel van bedrijven op Ladonk langer onderweg zijn omdat ze om moeten rijden.  

De rechter ging daar echter niet in mee. Ladonk is nog altijd bereikbaar oordeelde hij. Het verminderen van de verkeersoverlast voor omwonenden belangrijker. Bovendien zouden de ondernemers niet voldoende kunnen aantonen dat zij ook daadwerkelijk klanten hebben verloren en dus schade oplopen vanwege de verkeersmaatregel.

ZORGVULDIG 

De gemeente heeft het verkeersbesluit volgens de rechtbank zorgvuldig voorbereid en veel onderzoek laten doen naar de gevolgen. Voor de rechter weegt ook mee dat het om een tijdelijke maatregel gaat: tot de dubbele spoorwegovergang op Tongeren definitief dicht is. De Ladonk-ondernemers vroegen de rechtbank nog om een verkeersdeskundige naar de situatie te laten kijken, maar dat verzoek werd afgewezen.