Kranslegging bij het Indiëmonument op de Koppel door Jessie van Weert en Theo Raaijmakers namens Stichting Veteranen Boxtel.
Kranslegging bij het Indiëmonument op de Koppel door Jessie van Weert en Theo Raaijmakers namens Stichting Veteranen Boxtel. Foto: Peter de Koning, 2022.

Dodenherdenking Boxtel in Petrusbasiliek en processiepark

Boxtel staat vandaag, donderdag 4 mei om 20.00 uur twee minuten stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt bij het tijdelijke gedenkteken dat vorig jaar werd geplaatst in processiepark Duinendaal. 

'Leven met oorlog'. Dat is het thema van dodenherdenking dit jaar. Niet alleen de slachtoffers van het naziregime worden herdacht, maar ook gevallenen van krijgsgeweld in de periode na 4 mei 1945. In de Sint-Petrusbasiliek aan de Oude Kerkstraat begint om 18.55 uur een herdenkingsdienst. 

Aansluitend wordt een stille tocht gehouden naar het Indiëmonument op de Koppel en vervolgens naar het tijdelijke gedenkteken dat vorig jaar werd geplaatst in het aangrenzende processiepark. Een blijvend monumentje op die plek laat nog wel even op zich wachten, meldde burgemeester Ronald van Meygaarden vorige week na vragen van deze krant.

EREWACHT SCOUTING

Op beide plekken vormt Scouting Boxtel een erewacht, worden kransen gelegd en vindt een vendelgroet plaats door het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. De burgemeester houdt een toespraak in het processiepark. Een koperensemble van de Gildenbondsharmonie speelt er het Wilhelmus en verzorgt ook het signaal Taptoe om de twee minuten stilte in te luiden. Een houtensemble van de muziekvereniging zorgt voor de omlijsting van de dienst in de basiliek.

Voorafgaand aan de officiële herdenking legt burgemeester Van Meygaarden bloemen bij de graven van de RAF-piloten en de slachtoffers van een Duitse V2-bom die in december 1944 (Boxtel was toen al bevrijd) dood en verderf zaaide in de Mijlstraat. Zij vonden een laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Annastraat, bij de voormalige Heilig Hartkerk. 


t Kranslegging door Jessie van Weert en Theo Raaijmakers namens Stichting Veteranen Boxtel bij het Indiëmonument op de Koppel. Foto: Peter de Koning, 2022.

Locoburgemeester Mariëlle van Alphen hield een indrukwekkende toespraak bij het tijdelijke gedenkteken. Scouts vormden er de erewacht.