Afbeelding
Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

B O X T E L: K IJ K   N Ó U   'N S!



Aflevering 11 l In deze fotorubriek van veranderde Boxtelse plekjes is de camera deze keer gericht op het kanunnikenhuisje op Duinendaal. De oude foto dateert van augustus 1991 toen bekend werd dat Monumentenzorg 200.000 gulden beschikbaar stelde voor de wederopbouw van het twee jaar eerder afgebrande rijksmonument. Twee maanden later startte de vier ton kostende restauratie, die een jaar duurde.

Het pandje dateert uit 1473, het jaar dat de Sint-Petrusbasiliek werd verrijkt met een kapittel van negen kanunniken. Zij droegen dagelijks de mis op in de kerk. Later bood het gebouw onderdak aan een kaarsenmakerij en blauwververij. In 1977 verkocht het kerkbestuur het in verval geraakte kanunnikenhuisje aan de gemeente. Een lokale scoutinggroep gebruikte het af en toe als clubhonk. 

De brand in 1989 brak uit in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 april (Koninginnedag). De blusploeg van de brandweer had bijna vijf uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Dat het zo lang duurde, had onder meer te maken met het feit dat de zolder volgepakt lag met oud papier. Dat hadden de scouts verzameld om hun clubkas te spekken.

De destijds aan de overkant van de straat gevestigde architect Cleem Snijders maakte een herstelplan. Het voorzag in de realisering van een kleine woning. Ook werd er ook een museumpje ingericht: De Canonije. Daar zijn voorwerpen, afbeeldingen, geschriften en foto’s uit de privé-collectie van pater Frans Zonnenberg te zien. Die houden de herinneringen levend aan het werk van kanunniken. Lenie van der Meijden, uitbater van het vroegere horecabedrijf De Waag aan de Markt, bewoont het monument. Zij is tevens beheerder van het museum, dat elke laatste zaterdag van de maand tussen 14.00 en 17.00 uur gratis is te bezoeken.


Deze rubriek komt tot stand samen met de Beeldbank van Heemkunde Boxtel, die het analoge fotoarchief van Brabants Centrum digitaliseert. 


Archieffoto: Piet van Oers | Vergelijkingsfoto: Rini van Oirschot (Heemkunde Boxtel). Tekst: Henk van Weert.


Afbeelding