Dwergen van Scouting Boxtel testten vorig jaar zomer vier speeltuinen de wijk Oost. Die bij Hoogheem, met de kabelbaan, kwam als beste uit de bus.
Dwergen van Scouting Boxtel testten vorig jaar zomer vier speeltuinen de wijk Oost. Die bij Hoogheem, met de kabelbaan, kwam als beste uit de bus. Foto: eigen collectie.

Stap voor stap meer gras en minder toestellen

Jeugd

Meer dan honderd speelplekken beheert de gemeente Boxtel. De komende tien jaar veranderen en verschuiven er heel wat. Een evenwichtiger verdeling van speeltuintjes creëren en variatie in spelaanbod aanbrengen, dat is het doel, stelt wethouder Fred van Nistelrooij. De aanpassingen zijn ook nodig om binnen budget te blijven, blijkt uit het nieuwe speelruimteplan van de gemeente.

In het plan staat dat de gemeente aan 174.400 euro per jaar niet genoeg heeft om alle 108 speelplekken te laten zoals ze nu zijn. Dat is te duur. Toestellen verwijderen en vervangen door een grasveld met eventueel een kruipbuis, keien of bulten, helpt om binnen budget te blijven, meldt het beleidsdocument. 

Door op de ene plek te besparen, kan een andere opgewaardeerd worden. De speeltuin aan de Eikenlaan in park Molenwijk krijgt tussen 2026 en 208 bijvoorbeeld een forse ‘upgrade’. Ook de speelplaats in de Van Randerodestraat wordt opgewaardeerd.

Van vrijwel elk ander veldje wordt de inrichting ergens de komende tien jaar versoberd. In de praktijk betekent dat vooral minder toestellen. Dat wil niet per definitie zeggen dat een speelplek mi..